A vasárnapi halálos baleset margójára – megfelelően előjelezték-e a munkavégzést?

Megosztás

Pro és kontra hallhatunk érveket és véleményeket a Mezőkövesd közelében történt halálos baleset kapcsán. Valóban jó előre jelezték sebességkorlátozó táblákkal a munkavégzés helyszínét, de vajon miért lehet, hogy sokan ezt nem veszik figyelembe?

Az egyik ok az lehet, hogy nem veszik észre, mert nem a legjobban belátható helyre helyezik ki, a másik pedig, hogy rengetegszer találkozik az autóvezető indokolatlanul ottfelejtett korlátozó táblákkal. Emiatt pedig sokan akkor sem veszik komolyan ezeket, amikor pedig indokolt lenne.

Nem is jól belátható az útszakasz és nem is mindig tökéletes a táblák láthatósága

A “Mezőkövesd képekben” csoport utánament a témának.

A közútkezelő szerint megfelelő a táblázás
A ma reggeli halálos balesethez kapcsolódóan megkerestük a Magyar Közút NZrt-t is, hiszen a teherautó a híd felújítása miatt érvényben lévő korlátozások miatt állt. Mint a társaság kérdésünkre megírta, a helyszínen jelzőlámpás forgalomirányítás van érvényben, a munkaterületet megelőzően pedig két lépcsőben van életbe léptetve sebességkorlátozás, illetve munkavégzésre, lámpás forgalomirányításra, váltakozó irányú forgalomra figyelmeztető jelzések kihelyezve.

Vagyis a helyszínen minden szükséges előjelzés megtalálható, ráadásul egyenes, jól belátható szakaszról van szó, emiatt forgalomtechnikai módosítások nem indokoltak. Bár a baleset körülményeit a rendőrség még vizsgálja, de a szabályosan megálló autóba becsapódó jármű sofőrje a szakaszon megengedett sebességet valószínűleg túllépte. Kiemelték, pont az ilyen esetek elkerülése miatt indították el nemrégiben “Nem véletlen” című kampányukat, hogy a közlekedők vegyék komolyan a munkaterületek térségében kihelyezett fix és ideiglenes korlátozásokat.

A Facebook-bejegyzés hozzászólásai között azonban megtalálhatók a kritikák is. Valaki már azt is megkérdőjelezi, hogy az útszakasz egyenes, jól belátható lenne (leginkább domborzatilag). De egy országos problémára is felhívták a figyelmet.

M.J. véleménye: “Jogszabályilag biztosan megfelel. De a való életben már nem.
Elkerülhető tragédia lett volna. Kár, hogy bekövetkezett.
Ugyanakkor megkérjük a Közútkezelőt, hogy NE hagyjanak kint indokolatlan munkavégzéses és emiatt sebességkorlátozó táblákat szerte az országban, mert amikor meg pont valós a veszély, akkor már nem lesz elég figyelmeztető ereje. És adott esetben ez lesz a vége.”

J.E. pedig hozzáteszi: “Az a gond, hogy a korlátozást csökkentő táblák mindig ott vannak ha már nem is végzik a munkát és így figyelmen kívül hagyjuk! (Én is )..😳..És gondolom nem gondolta, hogy olyan korán vasárnap ott tényleg dolgoznak. Gyorsan ment. ..sietett.”

Nehéz ügy.

Megosztás

Related posts