Többezres tömeg vonult utcára, hogy a járványügyi korlátozások ellen tüntessen

Megosztás

Feloszlatta a német rendőrség Berlinben a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen szervezett szombati tüntetést, írja az MTI. A rendőrség azzal indokolta a fellépést, hogy a demonstráció szervezői nem biztosították az egészségügyi előírások betartását. A hatóságok szerint 20 ezer fős tömeg vonult át a belvároson a Brandenburgi kapuig, a szervezők számításai szerint viszont 1,3 millió tiltakozó vett részt a megmozduláson. 

A BBC tudósítása szerint alapvetően békésen zajlott a tüntetés, kevesen viseltek szájmaszkot, a transzparenseken olyan szövegeket voltak olvashatóak, mint hogy “korona, vaklámra”, illetve “arra kényszerítenek minket, hogy szájkosarat viseljünk.” A Tagesspiegel szerint a több ezres megmozduláson nagyrészt szélsőjobboldaliak és különböző konteóhívők jelentek meg. Az MTI beszámolója szerint többen azt kiabálták, hogy “a koronavírus-világjárvány a legnagyobb összeesküvés-elmélet”. Ellentüntetők is megjelentek a helyszínen, de a rendőrség távol tartotta egymástól a két tábort. 

 Jens Spahn német egészségügyi miniszter bírálta a tiltakozókat amiért nem tartották be a járványügyi előírásokat.  Elismerte, hogy az embereknek világjárvány idején is joguk van tüntetni, de nem így, ahogy az szombaton történt. “Józan ész, kitartás és összefogás kell ahhoz, hogy a pandémiát legyőzzük” – írta a Twitteren. Saskia Esken, a szociáldemokrata párt (SPD) társelnöke még élesebben fogalmazott; szerinte megmozdulásukkal előidézik a járvány második hullámát és a védekezés sikerét kockáztatják. 

További hasonló megmozdulásokra lehet számítani Németországban, miközben az új fertőzések száma folyamatosan emelkedik: az utóbbi 24 órában 955 új esetet regisztráltak, május óta nem emelkedett ilyen nagy ütemben a fertőzések száma, leszámítva egy június közepi helyi gócpontot egy húsüzemben. A hatóságok azzal magyarázzák az emelkedést, hogy az emberek nem tartják be az előírásokat.

Németországban eddig több mint 211 ezer fertőzöttet regisztráltak, az aktív esetek száma 8200, a járvány halálos áldozatainak száma meghaladja a 9200-at. 

Index.hu

Megosztás

Related posts