Mészáros Lőrinc most éppen egy osztrák futballklubot venne meg – a Fidesz reakciója: Hajrá!

Megosztás

Úgy tűnik, mindenki, így a törvények számára is rendben van, ahogy Mészáros Lőrinc talicskázza ki a pénzt az országból már sokadszorra. Már megszámolni is nehéz, hány külföldi futballklubba öntötte a magyarországi milliárdokat az egyik leghíresebb oligarcha, “Orbán Viktor zsebe”.

Ajánlatot tett az SV Mattersburg futballcsapatra Mészáros Lőrinc az osztrák Der Standard beszámolója szerint – írja a hvg.hu.

Az osztrák élvonalban érdekelt klub iránt három vevőjelölt érdeklődik. Az egyik egy bosnyák energiaiparban érdekelt vállalkozó, a másik egy kínai-amerikai befektető, több európai fociklub tulajdonosa, a harmadik pedig Mészáros Lőrinc,  aki a Standard szerint Orbán Viktornak pénzügyi tekintetben a

„jobb és bal keze, vagy inkább zsebe”, ahová Orbán bármikor kedve szerint benyúlhat.

“Hajrá!”

Utóbbit pedig már a Fidesz kommunikációs igazgatója mondta a tervekkel kapcsolatban. Hollik István hozzátette: örülne neki, ha minél több magyar vállalkozó lenne olyan állapotban, hogy a külföldi befektetéseket tudna végrehajtani.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Hollik István – Fotó: Kovács Attila

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz egyetértene-e azzal, hogy ha osztrák csapat Mészáros Lőrinc tulajdonában kerül, akkor az eszéki focicsapathoz hasonlóan kapjon állami támogatást, Hollik István azt mondta:

“a törvények szerint kell minden esetben eljárni, így ebben az ügyben is.”

Az eddigi gyakorlat alapján elhihetjük, elég baj ez nekünk, magyarországi adófizető állampolgároknak, mivel eddig is törvényesen öntötte a milliárdokat (állami támogatásból is) külföldi futballklubokba Mészáros. Miért lenne éppen most másképp?

Ezzel még teljesebbé válna a terjeszkedés, nincs is jobb helye a magyar állami milliárdoknak, mint a külföldi fociban. Ha valóban „Mészáros Lőrinc” lesz a befutó, azzal teljessé válna a magyar foci határon túli terjeszkedése állami támogatással és közbeszerzéseken kaszáló üzletemberek bevonásával, felcsúti központtal. 

A Puskás Akadémia mellett „Mészáros” érdekeltsége az eszéki fociklub. A horvát csapat akadémiáját több milliárd forinttal támogatja a magyar állam, arra hivatkozva, hogy segítse a határon túli magyar gyerekek sportolási lehetőségeit, bár nagyon kevés magyar él a városban. A felcsúti milliárdos amúgy nem titkolja, hogy „az eszéki szerepvállalás nemcsak érzelmi, hanem üzleti kérdés is számomra, ebből a szempontból a horvát futball előrébb tart, 15-16 millió euróért értékesítettünk játékosokat az elmúlt évben, ami talán több, mint a teljes hazai NB I teljesítménye. Ha elkészülünk a saját stadionnal, úgy számolunk, hogy két éven belül önellátó, sőt profittermelésre is képes lesz az eszéki klub.”

A magyar kormány évente 10 milliárd forintot költ már elkészült vagy készülő határon túli magyar akadémiák támogatására. Összesen tíz van eddig: Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Eszék, Topolya, Lendva, Dunaszerdahely, Révkomárom, Rimaszombat, Munkács. Csíkszeredáról a legjobbakat egy megállapodás szerint elviszi a Puskás Akadémia. 

Ausztria eddig kimaradt, de most az utolsó puzzle is a helyére kerülhet. A Der Standard szerint a felcsúti milliárdos színre lépéséből leginkább a klub utánpótlása profitálhat. Anyagilag feltétlenül, még ha elég viccesnek tűnik majd, amikor a magyar kormány egy osztrák klub akadémiáját támogatja majd. 

168ora.hu, 444.hu

Megosztás

Related posts