Ma van a roma holokauszt 75. emléknapja

Megosztás

Január 27. a holokauszt nemzetközi emléknapja. Augusztus 2. pedig a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. A mai napon a roma holokauszt 75. évfordulójára emlékezünk.

A roma holokauszt, vagy romani nyelven Pharrajimos, (ejtsd: parajmosz) elpusztítást jelent. A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett augusztus 2-a a roma holokauszt nemzetközi Emléknapja. Bár Helmut Schmidt német kancellár 1982-ben elismerte a roma holokauszt tényét, Ian Hancock 1990-es évek eleji kutatásai világítottak igazán rá a roma holokauszt tényére. Az Európai Parlament 2015-ben nyilvánította hivatalosan augusztus 2-át a roma holokauszt nemzetközi emléknapjává. 

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra – egyetlen éjszaka alatt – többezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. Emlékeztessen és figyelmeztessen minket ez a nap arra, hogy soha többé nem engedhetünk a fajgyűlölő, kirekesztő, gyűlöletkeltő megnyilvánulások térnyerésének!

Roma honfitársaink soha nem lehetnek másodrangú állampolgárok Magyarországon: identitásuk, kultúrájuk, hagyományaik a magyar nemzeti kultúra szerves részei – erősebbé és gazdagabbá téve közös hazánkat.

– írta Ungár Péter az LMP-től.

Megosztás

Related posts