Egy 17 éves hekker követte el a Twitter eddigi legsúlyosabb kibertámadását

Megosztás


Egy 17 éves amerikai fiút vádol az amerikai igazságszolgáltatás azzal, hogy néhány hete feltörte a Twitter mikroblog rendszerét és több fiókhoz is hozzáfért. A feltételezett elkövető nem hétköznapi felhasználókat hackelt meg: ismert személyek csatornáját használta, hogy egy régi trükkel pénzt csikarjon ki a gyanútlan internetezőkből.

A Graham Clark néven azonosított fiú bitcoinnal ügyeskedett: azt állította a meghackelt fiók nevében, hogy a neki küldött (virtuális) pénzek dupláját adja vissza. Hogy pontosan hányan fizettek a felhívás hatására, az nem egyértelmű, de a vád szerint a csapat bőségesen megszedte magát.

Clark ugyanis nem egyedül dolgozott. A hatóság viszont őt azonosította a betörés irányítójaként.

A történtek miatt az FBI is vizsgálatot indított, és e munka során került a nyomozók látóterébe Clark. Őt az Apple Insider szerint már őrizetbe is vették; a hatóságok összesen 30 különféle bűncselekménnyel vádolják, köztük többrendbeli számítógépes rendszerekbe való illetéktelen behatolással, csalással és pénzmosással. Clark társai a nyomozás eddigi adatai szerint ugyancsak fiatal kiberbűnözők.

A hatóságok szerint Clarkék a fiókokba való bejutással akár diplomáciai bonyodalmakat és tőzsdei zűrzavart is okozhattak volna.

A csapat ugyanis nem csak politikusokat hackelt meg, olyan nagyvállalatok profiljához is hozzáfért, mint az Apple.

Ha a fiút bűnösnek találják, hosszú időre börtönbe kerülhet.

hvg.hu

Megosztás

Related posts