Hazánkban uniós pénzeket öntenek a kormánymédiába

Megosztás

Az egyik legfontosabb európai szervezet vizsgálatai megmutatták, hogy Magyarországon az Európai Unió támogatásait folyamatosan a kormánypárti média finanszírozására fordítják és arra, hogy EU-ellenes üzeneteket közvetítsenek. Nem kis ellentmondás, ráadásul ezeknek a pénzeknek nagyon nem itt lenne a helyük.

A frissen megjelent EU Media Pluralism Monitor (MPM2020) figyelmeztetett erre a káros jelenségre.

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) és a Media Freedom Rapid Response (MFRR) felhívja az EU vezetőit, hogy tegyenek lépéseket a média sokszínűségének helyreállítására Magyarországon.

Az MPM Magyarországról szóló jelentése emlékeztet: 2014-ig az uniós pénzek kezelője, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt az egyik legnagyobb hirdető Magyarországon. 2014 után, azt követően, hogy az ügynökséget megszüntették, az összes európai támogatást a miniszterelnöki irodán keresztül a magyar kormány kezeli és osztja szét.

„Újra követeljük, hogy induljon vizsgálat az uniós pénzek felhasználásával és a magyar médiapiac koncentrálásával kapcsolatban. Sürgős EU-támogatásokat tartunk szükségesnek a most felmondott indexes újságírók támogatására, hogy el tudjanak indítani egy új, független médiumot”

mondta Ricardo Gutiérrez, az EFJ titkára.

Az EFJ honlapján közzétett állásfoglalás kitér a KESMA kormánypárti médiaholding megalakításával és működtetésével szemben megfogalmazott kritikákra és az ezzel kapcsolatos, mindmáig eredménytelen beadványra.

„Az Index eltüntetése újabb példája a sajtószabadsággal szembeni politikai beavatkozásnak, melyet a tulajdonos üzleti érdekeinek álruhája mögé bújtatnak” – idézi Hargitai Miklóst, a MÚOSZ elnökét a közlemény.

Muosz.hu

Megosztás

Related posts