Azt kérik a kormánytól, alkosson Facebook-törvényt, hogy felül lehessen bírálni a profilok felfüggesztését

Megosztás

A cél, hogy a véleménynyilvánítás valóban szabad maradjon.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt javasolja, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról jogszabályt, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát – írja a Magyar Nemzet. A javaslat az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Digitális Véleményszabadság munkacsoport ülésén hangzott el.

Péterfalvi szerint az információáramlás oldaláról nézve szükség van új jogszabályok megalkotására, és azt szeretné, hogy a személyes profilok felfüggesztésének felülvizsgálata legyen magyar kompetencia.

„Azt a javaslatot tettem, hogy létre kellene hozni egy magyar hatósági eljárást, amelynek során a magyar hatóság kötelezi a Facebookot az indokolatlan letiltások felülvizsgálatára, hogy a véleménynyilvánítás valóban szabad maradjon” – mondta Péterfalvi Attila a Magyar Nemzetnek.

A lap által megszólaltatott politológus, Simon János attól tart, hogy a Facebooknak a profilok letiltásával befolyása lehet egy választás kimenetelére. Ő egész pontosan a kormányzati erő megbénítása miatt aggódik. A Magyar Nemzetnek ezt mondta: „A politikai kampányokban a mobiltelefonok szerepét átvette a Facebook, korábban az sms-eknek volt nagy szerepe, most a közösségi médiának. Ha a politikai kampány hajrájában a személyes profilokat tömegesen letiltják, megbéníthatják a kormányzati erőt, és erre komoly esély is van a következő választáson.”

hvg.hu

Megosztás

Related posts