Donald Trump szorgalmazhatja a TikTok betiltását

Megosztás

Az amerikai elnök az elmúlt hetekben nem szólalt meg a TikTokkal kapcsolatban, most viszont kiderült, mi a hivatalos álláspontja a tiltásról.

Az elmúlt bő egy hónapban igencsak felforrósodott a talaj a TikTok lába alatt az Egyesült Államokban. Először Mike Pompeo, az amerikai kormány külügyminisztere beszélt arról, hogy be kellene tiltani a TikTokot, majd néhány héttel később Donald Trump kabinetfőnöke szólalt meg az ügyben. Ő azt mondta: ettől a tiltástól már csak néhány hétre vagyunk.

A kínai ByteDance által birtokolt TikTok azóta minden erejével azon van, hogy bebizonyítsa, nem jelent kockázatot az Egyesült Államokban élő felhasználókra nézve. A jelek szerint azonban a törekvésük nem túl eredményes, most ugyanis kiderült, Donald Trump is a TikTok betiltását fontolgatja.

The Independent szerint az amerikai elnök úgy fogalmazott, a kormány már vizsgálja, meghozhat-e egy ilyen tiltó döntést. Az amerikai döntéshozókat leginkább az aggasztja, hogy a ByteDance a TikTokon keresztül felhasználói adatokat szivattyúz ki a mobilokról, amit a kínai kormánynak adnak át.

Részleges tiltás egyébként már érvényben van. Az amerikai kormányzat alkalmazottai például nem használhatják az applikációt, ahogy a világ legnagyobb pénzintézetének dolgozói sem, sőt, a demokrata elnökjelölt Joe Biden kampánystábjának tagjai sem telepíthetik azt a készülékükre.

Hogy erre mikor kerülhet sor, egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy a döntés már a levegőben lóg.

hvg.hu

Megosztás

Related posts