Az országos tisztifőorvos szerint sikerült megállítani a fertőzést Mezőkövesden

Megosztás

“El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását” – fogalmazott Müller Cecília pénteken az MTI beszámolóa szerint. Arról beszélt az országos tisztifőorvos, hogy most “relatíve alacsony” a magyarországi megbetegedések száma, ugyanakkor a vírus jelen van az országban, és egy-egy fertőzött gócponttá alakíthat egy területet, amit el kell kerülni.

A mezőkövesdi esetet hozta fel erre példának, ahol egy iskolai tanári értekezlet után 43 fertőzöttet azonosítottak. Közülük 27-en tünetmentesek voltak, 16-an mutattak tüneteket, és 5 beteg került kórházba.

Az országos tisztifőorvos szerint jó hír, hogy 334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték. 

Müller kijelentette, hogy sikerült megállítani a járványt Mezőkövesden.

Mint felidézte, az első fertőzött egy iskolai dolgozó volt, akinél a későbbi járványügyi vizsgálatok során a leggondosabb kikérdezés mellett sem sikerült azonosítani a fertőzés eredetét. Müller Cecília hozzátette, “nem nyert bizonyítást”, hogy ő a fővárosban fertőződött volna meg, tünetei ugyan voltak (lázas volt és köhögött), de koronavírusra akkor nem tesztelték, majd június 16-án részt vett egy 27 fős iskolai értekezleten, ahol senki nem viselt maszkot, és egy másik, június 23-i értekezleten is ott volt. 

A második iskolai értekezleten jelen volt a “második beteg”, akit elsőként azonosítottak koronavírus-fertőzéssel, környezetében pedig azonnal elindult a kontaktkutatás, majd a járványügyi vizsgálat derített fényt a megbetegedésre, mondta Müller Cecília.

31 ember környezetében kellett kontaktkutatást végezni, az összes kontaktszemély karanténba került, a tüneteteket mutatókat egészségi állapotuknak megfelelően látták el. Arról is beszélt, hogy a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a dél-borsodi városban a fertőzések nem terjedtek túl az ismert gócon. Példaként említette, hogy egy fertőzött házaspár egy buszos kiránduláson 42 utasból 7 embert fertőzött meg. Ugyanakkor két további közösségben – egy napközis táborban és egy énekkarban – szerencsére senki sem fertőződött meg.

Hangsúlyozta, zárt közösségekben, hosszabb idejű, zárt helyen tartózkodás esetén “eléggé fertőzőképes a vírus”, főként azért, mert tüneteket produkáló emberek lehetnek ott.

Azt javasolta, hogy csakis egészséges, tüneteket nem mutató ember menjen munkába, közösségbe. A koronavírus-gyanús eseteket – folytatta – továbbra is a háziorvosnak kell telefonon jelezni, aki gondoskodik a mintavételről.

index.hu

Megosztás

Related posts