Veszélyes tudatmódosító drog terjedt Miskolcon, a tántorgó, beszámíthatatlan fiatalok komoly problémát okoztak

Megosztás

A furcsán, ijesztő módon viselkedő személyeket a megyeszékhely számozott utcáinál figyelték meg helybéli lakosok, és társadalmi szervezetek is jelezték ezt a hatóságoknak. Ezzel egy időben a környéken a bűncselekmények is megszaporodtak. A rendőrség kiterjedt nyomozása eredményre vezetett, a gányolt drog összetétele megdöbbentő.

Tántorgó, imbolygó, furcsa pózokba merevedő vagy épp mozdulatlan emberek bukkantak fel az év elejétől Miskolc közterein. A zsaruk több hónapos nyomozással, leleplezések és elfogások sorozatával számolták fel a rejtélyt.

A furcsán, ijesztő módon viselkedő személyeket a megyeszékhely számozott utcáinál figyelték meg helybéli lakosok, és társadalmi szervezetek is jelezték ezt a hatóságoknak.

– Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány feladatmeghatározása alapján elsőként megvizsgáltuk, milyen rendőri beavatkozást igénylő cselekmények vannak a háttérben – mondta Ignácz István alezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztály VI. bűnüldözési osztályvezetője.

A környékbelieket megriasztották a köztereken a bódult, földön fekvő személyek, volt rá példa, hogy szó szerint beléjük botlottak. Terepmunkákon aztán megbizonyosodtak arról, hogy az Újgyőri főtéren és a környékén láthatók természetellenesen viselkedő emberek. Fényes nappal akár öt–tíz fős csoportokban lődörögtek erősen befolyásolt vagy teljesen öntudatlan állapotban. Az alezredes szerint egyértelmű volt, hogy tudatállapot-módosító szer hatása alatt állnak.

Végül a rendőrkollégákkal háttérmunkával álltak neki kideríteni, mit fogyasztanak, és kiktől szerzik be a stimuláló anyagokat.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

A KR NNI nyomozói az értékelések során megállapították, a történések gyakorlatias kísérőjelenségekkel járnak. A környéken megszaporodtak a vagyon elleni bűncselekmények, sok lopást jelentettek be magánházakból és kereskedelmi egységekből, az üzletek vagyonőrök alkalmazásával igyekeztek védeni árukészleteiket. Az értékelő munka kiderítette: a lopással megszerzett, olykor csekély összegek egy irányba vándoroltak – olvasható a police.hu oldalán

Tapasztalatokra támaszkodva és a megfigyeléseket értékelve a rendőrség megállapította: valamiféle olcsó, de annál veszélyesebb tudatállapot-módosító szer jelenhetett meg a területen. A sokszor kispénzű fogyasztók maguk számára elérhető anyagot kerestek és találtak.

Az első akcióra január 17-én került sor, az Újgyőri piac közelében öt szerhasználót, egy őket anyaggal ellátó sajóbábonyi férfit és egy, gyanúnk szerint továbbértékesítés céljából tőle vásároló miskolci személyt állítottak elő, majd átadták az eljárást a Miskolci Rendőrkapitányságnak.

Mivel a nyomozók egy terjesztő kiiktatásával nem tudták megszüntetni a problémát, folytatták a figyelést, az elemzést, újra és újra lecsaptak. Az első akciót több követte (január 20., 27., február 4., 6., 17., 18., 21., 26., március 2., 9., 11., április 4., május 4. és 26.). A számozott utcák mellett razziáztak a Tiszai pályaudvaron, Lyukóbányán, Felsőzsolcán, Pócsmegyeren, Szolnokon és Sárospatakon is. Elfogtak vonattal és telekocsival „áruért” induló vagy bevásárló körútról hazatérő neppereket, autóból, lakásból terítő kereskedőket és több tucat szerhasználót. Rajtaütöttek mozgóáruson, gépkocsijában mérleggel, csomagolóeszközzel, kanállal, lefüleltek futárokat és viszontértékesítőket, találtak tiltott szert alufóliában, simítózáras tasakban és borítékban is. A sokszereplős intézkedésekhez a KR NNI igénybe vette a Miskolci Rend­őrkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztály segítségét.

Az esetek igazolták, szükség volt a jókora rendőri erő összevont és koordinált mozgósítására: a zsaruk az ellenőrzött személyeknél a tiltott szerek mellett találtak gáz-riasztó pisztolyt, és előkerült egy lakásból egy hatástalanított gépkarabély is.

Az alezredes hozzátette: A 18 intézkedéssel összesen 62 fő ellen indítottak eljárást. Közel 2 kilogrammnyi új pszichoaktív anyagot foglaltak le a hígítás különféle stádiumaiban. Szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a közterületeken megfigyelt szerhasználók tudatállapotáért két anyag felelős. A kristályként emlegetett, fehér, valóban szemcsés-kristályos állagú, hivatalosan 4-MMC vegyület mellett nagy mennyiségben foglaltak le mélysárgás-vöröses, nedves téglaporra emlékeztető, 5F-MDMB-PICA nevű anyagot.

Több szert is megvizsgáltak, azonban kiszámíthatatlan e szerek hatásmechanizmusa: van, akinél eufóriát, békés bágyadtságot okoz, de ugyanez vagy ugyanezen a néven futó anyag másnál agressziórohamot válthat ki. Megfigyelhető, a használók is bevallották, hogy a pszichés függőség, a perspektívavesztés mellett ezek a szerek nagyon gyors elbutulást, tudati leépülést eredményeznek, amiből nincs visszatérés.

Elmondható: amíg a forgalmazóknak ez a vegyület átlag feletti megélhetést biztosít, addig használóira halálos veszélyt, a normakövető közösség számára riasztó látványt, fenyegetettséget jelent.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

A Miskolci Rendőrkapitányság által vizsgált ügyek gyanúsítottainak bíróság elé állítása után többféle visszacsatolás érkezett munkájuk eredményességére. A terjesztők kiszorultak az inkriminált városrészekből, a fogyasztók közül pedig volt, aki megköszönte, hogy karcos módszerrel ugyan, de a rendőrség hozzájárult függősége felszámolásához. Javult a közbiztonság, az itt élők és dolgozók egyértelműen tapasztalták, a mindennapok visszatértek a normális kerékvágásba.

Blikk.hu

Megosztás

Related posts