A háziorvosok rágalmazással vádolják Sebestyén Balázst

Megosztás

A népszerű műsorvezető egy rádióadásban arról beszélt, vannak háziorvosok, akik néhány ezer forintért engedik, hogy újból jogosítványhoz jussanak az idős gépkocsivezetők.

Sebestyén Balázs saját rádióműsorában is felidézte azt az esetet, amikor egy idős házaspár rossz helyen hajtott fel az M4-es autópályára Gyömrőnél és szemben haladtak a forgalommal. A sofőrt két autós állította meg és fordította vissza.

Sebestyén a műsorban arról beszélt, hogy bizonyos háziorvosok ötezer forintért engedik hosszabbítani az idős sofőröket.

Bemegy a papa 68 évesen mankóval, járni nem tud, a zöldségesig nem engednéd le, aztán a háziorvos ötezer forintért azt mondja, vezessen. Aztán kienged egy gyilkost az útra, aki majd megöl valakit. Legjobb esetben saját magát. Ezt nehezen tolerálom” – fogalmazott a műsorvezető.

Sebestyén kijelentései a Háziorvosok Online Szervezete és a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja is reagált. Hétfőn küldött levelükben azt írták: a háziorvosi és házi gyermekorvosi kollegiális vezetők a teljes háziorvos társadalom nevében elhatárolódnak Sebestyén kijelentéseitől, miszerint a háziorvosok 5000 forintért egészségi alkalmasságot igazolnak olyan idős páciensek részére, akik a gépjárművezetésre egészségügyi szempontból amúgy alkalmatlanok. A műsorvezető ezzel kapcsolatos gondolatmenete sértő, rágalmazó, durván általánosító a háziorvos társadalomra nézve, másrészről korrupció gyanújával sározza be az egész orvostársadalmat”.

Az állásfoglalásban arról is írnak, hogy “a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról egyértelműen szabályozza azokat a szakmai hatásköröket, melyek mentén a háziorvosok a hozzájuk forduló páciensek alkalmassági vizsgálatát végzik. A 284/1997. Kormányrendelet pedig egyértelműen meghatározza azon alkalmassági vizsgálatok (beleértve a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatok) térítési díját, melyek nem tartoznak a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) finanszírozott ellátások körében” – írta a HVG.

Megosztás

Related posts