Nem véletlenül van ekkora tanárhiány – a kutya nem akar pedagógus lenni

Megosztás

Eddig is súlyos gondok voltak már az országos méretű pedagógushiány miatt, közeledik az újabb csapás. A tavalyihoz képest mindössze az egy évvel ezelőtti létszám kétharmada jelentkezett már a tanárképzésre is. Azt pedig pontosan tudjuk, hogy a végzett pedagógusok elenyésző arányban választják végül hivatásuknak a tanári pályát. Megértjük.

Az elmúlt években látott változások után vajon csodálkozunk azon, hogy a fiatalok mélyen elzárkóznak attól, hogy tanárok legyenek? 2019-ben még 17 ezer 300 volt a jelentkezők száma, idén már csak 11 ezer 100. Eddig is hatalmas gondokat okozott az egész országban a tanárhiány, sem a fizetés, sem a megbecsültség, sem a rengeteg pluszmunka nem éppen vonzza a fiatalokat a pályára.

A tanárok átlagéletkora 55 év körül van, ami kimondta is borzalmas. A fiatalok teljesen elzárkóznak, hogy pedagóguspályára lépjenek. Természetesen a minisztérium sosem ismeri el a nyilvánvalót, hogy óriási a tanárhiány, mindig egyszerűbb ráfogni a fluktuációra. Nézzünk egy konkrét példát:

Fizika-kémia szakos tanárképzést egyetlen helyen indítottak az idei évben, 364 pont volt a bejutási határ. Nem is csoda, ha nincs sok jelentkező, mindkét tantárgynak olyan alacsony a heti óraszáma, hogy ha két iskolában dolgozna egyszerre az illető ilyen szakpárral, akkor talán kijönne a minimális heti kötelező órája.

3-4 éven belül eléri a korhatárt és nyugdíjba vonulhat a pedagógusok közel egyharmada. Egyelőre nem is látszik, milyen megoldás születhet erre, már nincs sok idő megtalálni. Igaz, az iskolaőröknél látható néhány hetes képzést akár a tanároknál is be lehet vezetni. Az lesz aztán szép világ, igaz, a jelenlegi körülmények között még így is nehéz elhinni, hogy tolonganának azért a szakmáért, ahonnan hosszú évek óta tömegesen menekülnek a pedagógusok. Már igen gyakran az elhivatottak is.

Hvg.hu , Facebook

Megosztás

Related posts