Vírushelyzet megyénkben: Szükség van-e tömeges tesztelésekre Borsod legnagyobb cégeinél?

Megosztás

B.A.Z. megye az ország egyik gócpontja, ami a koronavírust illeti júliusban. Jelenleg 121 fő bizonyítottan fertőzött a régióban, ezért a cégek elkezdtek tesztelni, kíváncsiak voltunk, hogy a megyében működő nagyvállalatok valóban alávetik-e PCR-teszteknek a dolgozóikat, vagy sem?

A Borsodi Sörgyárnak,a  Bosch-nak, a BorsodChem-nek és a Hell Energy-nek egy kivétellel ugyanazokat a kérdéseket tettük fel: a mezőkövesdi gócpont és a megyei fertőzésekre való tekintettel vajon belefogtak-e dolgozóik tömeges tesztelésébe, ha igen, melyik tesztre esett a választásuk, mindez milyen költségvonzattal jár, s volt-e már fertőzött dolgozójuk? A kivételt a BorsodChem jelenti, ahol külföldi érdekeltségeikre is rákérdeztünk (főként Brazília és Olaszország). Cikkünk leadásán túl érkezetek meg a Hell Energy válaszai, ezzel frissítettük cikkünket. 

A Borsodi Sörgyárnak még nem kellett a vész-forgatókönyvét felhasználnia. Fotó: borsodisörgyár.hu
 A Borsodi Sörgyárnak még nem kellett a vész-forgatókönyvét felhasználnia. Fotó: borsodisörgyár.hu

A nagyvállalatok válaszaiból az derül ki, hogy bár óvatosak és körültekintőek, de nem okozott különösen nagy riadalmat a megyei fertőzések számának emelkedése egyiküknél sem. Ugyanis tömeges tesztelést egyelőre egyikük sem végez.

Borsodi Sörgyár: „Van forgatókönyvünk a vírus megjelenése esetén”

„Dolgozóink fokozott óvatosságának és a szigorú óvintézkedésnek is köszönhetően a Borsodi Sörgyár dolgozói közül egyelőre senki sem fertőződött meg az új típusú koronavírussal, de a Borsodi Sörgyár rendelkezik forgatókönyvvel erre az esetre is” – utalva ezzel arra, hogy nem kívánják részletezni a forgatókönyv részleteit, s hogy nem folyik tömeges tesztelés a gyárban.

A Borsodi Sörgyár lapunk megkeresésére azt is elmondta, a koronavírus járvány első hazai megjelenése óta folyamatosan figyelik és értékelik a helyzetet, ezek alapján hozták meg azokat az óvintézkedéseket, amelyek csökkentették a kockázatot.

Munkavállalóit védőeszközökkel látták el, s előfordult, hogy a kötelező rendelkezéseken túl elővigyázatosságból olykor szigorúbb intézkedéseket is bevezettek.

A bőcsi sörgyár területére a belépés külsősök számára csak különösen indokolt esetben, a megfelelő övintézkedések mellett lehetséges.

Folyamatos oktatás zajlik, és ellenőrzik a munkatársakat, hogy megértették és betartják-e a szükséges óvintézkedéseket. Az egyes csapatok közötti érintkezést minimálisra csökkentették, a külső látogatásokat, üzleti utakat, tréningeket törölték. Ahol lehetett, otthoni munkavégzést vezettek be, a személyes találkozók helyett telefonon vagy virtuálisan tartják a kapcsolatot, s a kollégák és hozzátartozóik valamennyi utazását igyekeznek nyomon követni.

A Bosch miskolci gyárában kísérleti tesztelés folyik. Fotó: bosch.hu
 A Bosch miskolci gyárában kísérleti tesztelés folyik. Fotó: bosch.hu

Bosch: a cég, amely COVID-19-et tesztelő készüléket fejlesztett

A Bosch megkeresésünkre arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Bosch Healthcare Solutions a Randox Laboratories-zal együttműködve kifejlesztette a világ egyik első teljesen automatizált, a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust szűrő molekuláris diagnosztikai vizsgálatát.

A tesztelést végző készülék, a Bosch Vivalytic segítségével a koronavíruson kívül kilenc további légúti betegség kórokozóját is azonosítani lehet. Az új tesztelési programba a Bosch több magyarországi telephelye is bekerült, így Budapesten, Hatvanban, Miskolcon, Makláron és Egerben kísérleti jelleggel tesztelnek kollégákat.

„Egyelőre csak kis számú teszt elvégzésre elegendő csomag áll rendelkezésre, de a jelenlegi igényeket ezzel is ki tudjuk elégíteni” – mondják.

Egyébként a fertőzés megjelenése óta a Bosch csoport globális, regionális és lokális szinten is létrehozott olyan operatív stábokat, amelyek folyamatosan nyomon követik a koronavírus fertőzésekkel kapcsolatos történéseket. Naponta elemzik a beérkező híreket, hogy hitelesen tájékoztassák munkavállalóikat.

Telephelyeiken szigorúbbak a belépés szabályai, kötelező a maszkviselés, kézfertőtlenítőket helyeztek el, a kollégák betartják a 1,5 m távolságot, a hét minden munkanapján üzemorvosi szolgálatot biztosítanak, fokozottan ügyelnek a munkahelyek tisztaságára.

BorsodChem: „Továbbra is a megelőzésre összpontosítunk”

A Társaság továbbra is a megelőzésre összpontosít, ugyanakkor a gyártelepükön működő munkaegészségügyi szolgáltató felkészült és szükséges esetekben végez teszteket.

„Mindezen intézkedések eredményeként nincs tudomásunk arról, hogy bármelyik dolgozónk megfertőződött volna” – felelték lapunk kérdésére.

A BorsodChem-ben sincs tömeges tesztelés. Fotó: wikipedia
 A BorsodChem-ben sincs tömeges tesztelés. Fotó: wikipedia

Január második felétől napjainkig számos, munkavállalóink egészségének védelmére és a járványfertőzés elkerülésére szolgáló óvintézkedést – külföldi utazások felfüggesztése, otthoni munkavégzés bevezetése, napjainkig kötelező maszkviselés és távolságtartás előírása a telephelyen belül, munkába járás költségtérítésének megemelése a közösségi közlekedés mellőzésének ösztönzésére, nagyforgalmú és kockázatú zárt helyiségek belső és nemzetközi forgalomban közlekedő közúti szállítóeszközök rendszeres külső fertőtlenítése, stb. – tettünk.

Február végétől kezdve napjainkig számos alkalommal kaptak a munkatársak védőmaszkokat és fertőtlenítőszereket.

Lapunkat arról is tájékoztatták, hogy a járvány alatt is elkötelezetten segítik a helyi közösségeket, a veszélyhelyzet alatt két térségbeli kórházat is támogattak 20 millió forinttal, egészségügyi és szociális intézményeknek, környékbeli önkormányzatoknak 20 000 liter saját gyártású hypo fertőtlenítőszert adtak át, valamint kiemelt partnereiknek 130 000 db szájmaszkot adományoztak.

Tehát a sanghaji tőzsdén szereplő BorsodChem-nél sincs tömeges tesztelés, és sajnos arra sem kaptunk választ, hogy külföldi gyáraikban, különös tekintettel a súlyos helyzetben lévő Brazíliára vagy Olaszországra, történik-e PCR-tesztelés a dolgozók körében.

A Hell Energy üzemében sincs tesztelés. Fotó: flickr.com
 A Hell Energy üzemében sincs tesztelés. Fotó: flickr.com

FRISSÍTÉS: Megérkeztek a HELL ENERGY válaszai is:

“A tavaszi egészségügyi vészhelyzet idején fontolgattuk gyorstesztek alkalmazását, de végül a szigorított higiéniai előírások betartatását és az egyéb ellenőrzéseket elegendőnek ítéltük, és szerencsére a gyakorlat is ezt igazolta a későbbiek folyamán” – írja válaszában az első számú hazai energiaital gyártó cég. 

Hozzáteszik: az első hullám végén törölték a maszkhasználatot, de a borsodi esetszám-növekedés után a külsősökre, látogatókra visszavezették az előírást a kötelező használatról. 

A tavaszi járvány alatt nem álltak le a termeléssel, és a külföldi szállítmányokban sem volt fennakadás, de rendkívüli, a megszokottnál is szigorúbb higiéniai előírásokat és ellenőrzést vezettek be a gyártási és logisztikai tevékenységükben.

“Az italgyártás eddig is szinte a gyógyszeriparra jellemző szigorú higiéniai előírások mellett zajlott nálunk” – magyarázzák -, “de az egészségügyi vészhelyzet ideje alatt még szigorúbb intézkedéseket vezettünk be, már akkor, amikor Kínából világjárványt predesztináló hírek érkeztek”.

Ebben az időszakban üzemekben kiemelten ügyeltek a személyes higiénia betartására, kesztyű és védőmaszk viselése kötelező volt, emellett rendszeresen mérték a dolgozók testhőmérsékletét. A külföldi sofőrökkel kérdőívet töltettek ki, és a pakolás alatt csak az üzemen kívül várakozhattak.

A logisztikát is érintették az intézkedések. Külsős és belsős sofőrök sem járhattak be az épületbe, a raktárban dolgozókon felül az irodistáknak is kötelező volt a maszk és kesztyű viselése. A megbeszélések csak akkor voltak személyesek, amennyiben az a munkavégzéshez feltétlenül szükséges volt. Folyamatosan fertőtlenítettek a raktárakban, irodákban és a közös helyiségekben.

A mobil scannerek és tabletek használatát korlátozták, egy nap csak egy munkatárs kezében lehetett az adott eszköz. Emellett a fülkés targoncákat, gépeket használat után azonnal fertőtlenítették.

Mivel az épületbe külsős nem léphetett be, az összes belső ajtót kitámasztották, teljes mértékben megszüntetve ezzel a kilincsek használatát. A létesítményben a kézmosás helyességére és gyakoriságára felhívó szövegeket helyeztek el, és megszaporították a fertőtlenítések számát. Mindemellett olyan egyszerű, ám hatékony intézkedéseket is bevezettünk, mint például a székek számának csökkentése az étkezőkben, hogy az ebédszünetben könnyedén betarthassák egymás között az előírt biztonsági távolságot.

Mfor.hu

Megosztás

Related posts