Két évtizedig ellenállt a befektetők nyomásának a polgármester, most nem bírja tovább és lemond

Megosztás

Nehéz lehetett a Balaton partján ellenállni az utóbbi években rendkívül megerősödő befektetői nyomásnak és élhető, lakosságközpontú települést varázsolni. Szigliget polgármesterét azonban egyre-másra érték a rosszindulatú támadások, rájött, hogy a közeg elképesztően megváltozott, ebben neki már nem lehet helye.

Szerda reggel lemondott tisztségéről Balassa Balázs, Szigliget független polgármestere, és felállt az önkormányzat négy független tagból álló képviselő-testülete is – értesült a Hírbalaton.hu. A polgármester azt mondta a portálnak:

Nagyon nehéz döntés volt, de úgy érzem, hogy ma már nem lehet aszerint az értékrend szerint végezni a munkámat, amiben hiszek, és amit képviseltem az elmúlt 22 évben.

Kezdetben képviselőként, 18 éve pedig polgármesterként dolgozott.

A Hírbalatonnak azt mondta, a térségben sokan tudják, hogy nem szeretett volna már a tavalyi választásokon sem elindulni, leginkább a megkezdett munkák befejezéséért és a jelenleg is zajló pályázatok miatt döntött úgy, hogy ismét megméretteti magát. 

Balassa Balázs 2019. április 20-án.
Balassa Balázs 2019. április 20-án – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

„Egyre nehezebben élem meg az igazságtalan, rosszindulatú támadásokat. Rá kellett döbbennem arra, hogy nagyon megváltozott az a közeg, ami körül vesz bennünket, és amiért korábban időt, energiát nem kímélve szerettem dolgozni. Végső döntésem meghatározó okát még nem szeretném nyilvánosságra hozni” – nyilatkozta. Azt mondta, külső okok vezették a lemondáshoz. 

A polgármester büszke arra, hogy úgy tudtak élhető és elismert településsé válni, hogy közben megőrizték értékeiket. 

Szigliget működése azért volt példaértékű az elmúlt években, mert balatoni településként ellen tudott állni a befektetői nyomásoknak és a beépítési láznak. Balassa Balázsnak és a testületének volt egy nagy álma, amit tavaly kezdett kidolgozni, mert az unokája születése rádöbbentette, senkinek sincs joga tönkretenni annak jövőjét.

Ezek voltak a céljai:

  • a település természeti és épített örökségének megőrzése;
  • Szigliget élhető település maradjon;
  • a helyben élők turizmusból származó bevételei ne csökkenjenek, esetleg növekedjenek;
  • az ingatlanárak ne csökkenjenek;
  • a biztonságérzet javulása;
  • az egészséges élettér megteremtése.

Szerinte a legnagyobb terhelést a megnövekedett gépkocsiforgalom jelenti, ezért korlátozni akarta a településre érkező gépkocsik számát, és erősíteni a gyalogos, kerékpáros forgalmat.

Balassa Balázsnak pár hónapig továbbra is polgármesterként kell folytatnia a munkáját a testületével együtt Szigliget új vezetésének megválasztásáig.

Nagy kár, hogy az ilyen szemléletű embereket végül mindig sikeresen kigolyózzák a városvezetői tisztségekből és végül mindenhol úrrá lesz a gazdaságalapú szemlélet, a települések pedig egyre kevésbé lesznek élhetőek. Számos ilyen példát láthattuk az elmúlt években.

Index.hu

Megosztás

Related posts