Most akkor győzött vagy veszített Orbán az uniós csúcson?

Megosztás

A két oldal a vártaknak megfelelően ellentétes módon kommunikálja a történteket, az LMP országgyűlési képviselője tiszta vizet önt a pohárba.

Mi is beszámoltunk arról, milyen eredménnyel zárult az uniós csúcs, ezt azonban a propagandamédia és az ellenzék kétféleképp kommunikálja. Ungár Péter hosszas Facebook-bejegyzésben igyekezett rávilágítani arra, mi is a helyzet, és miért káros a dolgok leegyszerűsítése mindkét oldal részéről:

“Nehéz helyzetbe kerül az, aki meg akarja érteni, hogy mi történt az Uniós-csúcson: a kormányoldal szerint Orbán Viktor a valaha volt legfényesebb győzelmet aratta, az ellenzéki oldalon megszólalók szerint olyan súlyos vereséget szenvedett, hogy azon is meglepődnének, ha egyáltalán haza merne jönni. Az előbbivel kevésbé akarok foglalkozni, mert semmi meglepő nincs benne, alapvetően bármi történik, ezt kommunikálja a kormányoldal és így tett szinte az összes EU-s tagállam kormánya: általános a sikerpropaganda.

Az ellenzéki reakciók ugyanakkor megérnek pár szót. Nem helyes, ha mi is ugyanúgy megpróbáljuk leegyszerűsíteni a világot, mint a Fidesz teszi: ebben a versenyben ugyanis soha nem fogunk nyerni. Nem helyes, ha azt üzenjük a szavazóinak, hogy mindenki hátradőlhet, az Unió tegnap megvédte a magyar jogállamiságot, mert nincs így. A jogállamisággal kapcsolatos nyilvánosságra hozott rész obskurus, feltételes és áttételes.

A saját szabadságunkért saját magunknak kell megküzdeni, mi tudjuk megvédeni a sajtószabadságot, a civil szervezeteket vagy akár CEU-t, az Unió nem fogja megtenni helyettünk. Ha ennek az ellenkezőjét állítjuk, akkor viszonylag hülye helyzetben leszünk majd néhány hónap múlva, amikor megint arról beszélünk, hogy a Fidesznek lejt a pálya a következő választások előtt. Nem helyes azt mondani, hogy az Unió elzárta a pénzcsapokat, mert a pénz jönni fog, ráadásul a kifizetését nem kötötte jogállami feltételekhez.

Sokkal inkább azt kéne elmondanunk, hogy mi másképpen használnánk fel azokat, például arra költenénk, hogy Magyarországon a szociális dolgozótól az ápolón keresztül a pedagógusig mindenkinek tisztességes bér járjon, vagy autógyárak és atomerőművek helyett talán fektessük a pénzt a zöldiparba. Ez olyan ajánlat, amiért érdemes lehet kormányt váltani, szemben azzal, hogy sikerként ünnepeljük, ha Magyarország ellen majd egyszer végre fellép az EU vezetése, ami a létező világok legjobbika.

Az egész döntés, ami született sajnos nem történelmi. Az EU jobboldali vezetése pénzzel próbálja betömni a gazdasági status quo repedéseit, ez nem fog segíteni fenntarthatóvá tenni az európai gazdaságot. Az EU gazdasági szerkezete növeli a különbségeket a centrumországok és a periféria között és ezzel a megállapodással ez nem fog változni.”

Nehéz helyzetbe kerül az, aki meg akarja érteni, hogy mi történt az Uniós-csúcson: a kormányoldal szerint Orbán Viktor a…

Posted by Ungár Péter on Tuesday, July 21, 2020

Megosztás

Related posts