Megugrott a gyilkosságok száma idén Magyarországon

Megosztás

Budapesten májusban 7 embert öltek meg, az egész országban öt hónap alatt 56 embert – ezek a korábbi trendhez képest kiugróan magas számok.

Az interneten nem áll rendelkezésre egységes statisztika a gyilkosságok számáról – ennek részletes okairól az Országos Kriminológiai Intézet írt 2019-ben egy összefoglalót, amelynek lényege, hogy más módszertant használ az Eurostat, és mást a magyar hatóságok. Nagy kérdés például, hogy bele kell-e számítani a gyilkosságok számába a kísérletet és az előkészületet, vagy csak a befejezett emberöléseket, illetve hogy a gyilkosságot a felderítés évében vagy a feltételezett elkövetés évében kell-e nyilvántartásba venni.

Az ORFK-tól közérdekű adatigénylés keretében azt kértük, hogy állítson össze egy egységes módszertanon alapuló kimutatást arról, hány szándékos befejezett emberölés történt Magyarországon 1985 és 2019 között évente, és ebből hány történt Budapesten. 

A közérdekű adatigénylésre adott válaszból több hasznos dolog derült ki.

  • Az adatok elvileg kinyerhetők az úgynevezett EBNyR bűnügyi statisztikai rendszerből. Ez a rendszer sajnos nem eléggé felhasználóbarát, nekünk nem sikerült magunknak előállítani a keresett adatokat. 
  • A rendőrség nem kezeli a kért adatokat a 2009-et megelőző évekből. Ez elméletben csak azt jelentheti, hogy a korábbi adataikat megsemmisítették, ami viszonylag nehezen hihető és értelmetlen is lenne, de adatokat ettől még nem kaptunk a 2009 előtti időszakra vonatkozóan. 
  • Az ORFK szerint a 2009 előtti adatokat a Belügyminisztérium Jogszabály-előkészítő és Koordinációs Főosztály Koordinációs és Statisztikai Osztálya kezeli, így ezeket tőlük kellett kikérnünk. Ezt meg is tettük, de a BM arról adott tájékoztatást, hogy az adatok náluk sincsenek meg, pedig egy működő közigazgatással rendelkező országban ezeket az adatokat bármikor elő kellene tudni venni mondjuk 1885-ig visszamenőleg. Emellett a 2009 és 2019 közötti adatokban is évente előfordul egy-egy eset eltérés az ORFK és a BM számai között.  

A beérkezett adatok ennek ellenére is nagyon hasznosak voltak. Röviden: 2009 és 2019 között Magyarországon — és ezen belül Budapesten is — meredeken csökkent a szándékos emberölések száma. 

A koronavírus-járvány miatt elrendelt tavaszi kijárási korlátozások idején több újságcikk jelent meg arról, hogy a családon belüli erőszakos esetek számának meredek emelkedését észlelték világszerte az áldozatokat segítő civil szervezetek. A qubit.hu kíváncsi volt, hogy ez látszik-e a magyarországi emberölési statisztikákban, így kikérték a 2020. január 1. és május 31. közötti emberölések adatait is. 

A számok alapján látható, hogy az elmúlt tíz évben az emberölések száma kevesebb mint a felére csökkent, 2020 viszont szomorú meglepetést hozott. Az első öt hónapra vonatkozó adatok a következők: 

Budapesten májusban 7 embert öltek meg, az egész országban öt hónap alatt 56 embert – ezek a korábbi trendhez képest kiugróan magas számok. Ha a 2019-es év havi átlagát vesszük figyelembe, akkor 32 embernek kellett volna emberölés áldozatául esnie 2020 első öt hónapjában, az 56 eset 75 százalékos növekedést jelent.

Felmerül a lehetőség, hogy ilyen az emberölések szokásos éves eloszlása, és tavasz végén-nyár elején mindig megugrik a gyilkosságok száma. Ennek kizárásáért ismét az ORFK-hoz fordultunk, és kikértük a 2019-es adatokat havi lebontásban. Az adatok alapján inkább a téli hónapokban jellemző a növekedés az emberölések számában, és tavasszal kevesebb élet elleni bűncselekmény történik. Tehát a számok idei növekedése nem szezonális.

A kapott adatokból nem tudhattuk biztosan, hogy az emberölések számának növekedése tényleg a kényszerű összezártsággal és az állásvesztéssel, valamint az előbbiek miatt gyakoribbá vált családon belüli erőszakkal áll-e összefüggésben, de az biztos, hogy az utóbbi 3 hónapban valami megtörte az évek, évtizedek óta tartó csökkenést. 

További részletek és adatok a qubit.hu cikkében.

Megosztás

Related posts