Romlik a Balaton vízminősége, beavatkozásra készülnek

Megosztás

Az elmúlt napokban rengeteg kép került fel az internetre, melyeket fürdőzők készítettek – főleg Balatongyöröknél – és az látszik rajtuk, hogy komoly mennyiségű alga lepte el a vizet, ami néhány helyen már inkább valami posványra hasonlított, mint szép, tiszta vizű tóra.

Nagy baj azért nincs elvileg, bár a Vízügy szerint nem lehet megjósolni, mi lesz még a vízzel, mert az időjárás miatt akármikor elkezdődhet újra a virágzás.

A vízminőségi haváriahelyzet elkerülése érdekében a Vízügy ma délelőtt megkezdte a kotrást a Balaton nyugati medencéjében. A munkálatokra a vízben a múlt héten mért megnövekedett klorofill-a tartalom és a megjelent algamennyiség miatt volt szükség. A sürgősséggel megszervezett mederkotrás Balatongyörök térségében zajlik, és mindaddig tart, amíg a szakemberek indokoltnak tartják – írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn.

A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) akkreditált laboratóriuma az elmúlt héten a Balaton nyugati medencéjében a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-a szinteket mért. Az eredmények alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség elrendelésére és a szükséges mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat. Ennek keretében alvállalkozók bevonásával biztosítják, hogy megfelelő géppark álljon rendelkezésre, a balatongyöröki zagytározót pedig felkészítik a kitermelendő üledék befogadására.

Az azonnali intézkedéseknek köszönhetően ma 11:30-kor a balatongyöröki móló melletti területen megkezdődhetett a foszforban dús üledék eltávolítása. A lepelkotrást a BAHART hidromechanizációs géplánca végzi, a kiemelt iszapot pedig a balatongyöröki zagytérben helyezik majd el.

A közeljövőben további két kotróhajó is munkába áll a Balaton nyugati medencéjében. A gépek mindaddig dolgoznak, amíg azt a szakemberek – a folyamatos monitorozás alapján – indokoltnak tartják. A vízvirágzás kialakulását azonban előre megjósolni nem lehet, mivel az algásodás megjelenésre jelentős hatással van az időjárás.

A mederkotrási tevékenység a strandok használatát továbbra sem befolyásolja.

Megosztás

Related posts