Hiába jöttek meg az új villamosok, még nem állíthatják őket forgalomba, mert hibásak

Megosztás

Meg fognak lepődni, nem a jelenlegi városvezetés rendelte őket, de a gyártó nem megfelelő terméket szállított le, ezért a technikai hibák (gyártó általi) elhárításáig várni kell azok hivatalos üzembe helyezéséig. Vajon ezt a kormány hogyan varrja majd Karácsony Gergely nyakába? Várjuk az ötleteket, nagyon kreaiívak szoktak lenni.

A korábban megrendelt CAF villamosok forgalomba állítását hátráltató technikai hibák és hiányosságok miatt nem utazhatnak még a budapestiek az új CAF Urbos szerelvényekkel – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a BKK és a BKV akkor tudja átvenni az új villamosokat, ha azok 100 százalékosan megfelelnek a szerződésnek és a hatósági előírásoknak, és a gyártóval zajló folyamatos tárgyalásokon ezért mindent meg is tesz.

„A cél, hogy mielőbb használatba vehessük a korszerű járműveket, és a beszerzési forrást jelentő uniós támogatás is felhasználható legyen” – emelték ki.

A BKK 2017-ben és 2018-ban – a már Budapesten közlekedő negyvenhét villamos szerződésében szereplő opciós lehetőség, azaz vételi jog alapján – összesen huszonhat CAF szerelvényt rendelt meg a spanyol gyártótól, amelyek közül kilenc 2019-ben és 2020-ban már megérkezett Budapestre.

Ezek átadás-átvétele azonban azóta sem történt meg, mert bizonyos műszaki részletekben nem felelnek meg a szerződésben foglalt feltételeknek.

Ugyan egyes hibákat a gyártó már kijavított, másokhoz azonban további egyeztetések, független szakértői vélemények szükségesek.

A BKK, a BKV, és minden Budapesten közlekedő határozott érdeke, hogy a sok milliárd forintos értéket képviselő járművek hibák, garanciális problémák nélkül legyenek átvéve, hiszen évtizedek múlva is szolgálniuk kell majd a fővárosban közlekedőket – hangsúlyozták.

Eközben a spanyol gyártó folyamatosan szállítja Budapestre a megrendelt járműveket, amelyek előírt tesztjei és próbafutásai jelenleg is zajlanak – olvasható a közleményben. A Tarlós-vezetés által kötött szerződéseket mindig érdemes jobban átnézni, nehogy megismétlődjön, ami a 3-as metró “csodásan felújított” és azóta folyamatosan elromló szerelvényeivel megtörtént.

444.hu

Megosztás

Related posts