Müller Cecília: A járványt politikai csatározásra használja az ellenzék

Megosztás

Igen, jól olvasták, az ELLENZÉK használja politikai céljaira a koronavírus-járványt az Országos Tisztifőorvos asszony szerint. Alig két-három napja közölt végre néhány fontos adatot Müller Cecília, amit aztán Karácsony Gergely továbbadott. Máris megy a visszakozás Müller részéről, az nem is úgy van, ahogy az adatokból kiolvasható.

A kórházi fertőzöttek komoly része nem is igazából kórházi fertőzött, csak később vették nyilvántartásba. Néha cirkusz, néha óvoda, néha egy utolsó kocsma, ilyen a mai politikai közélet, kár érte.

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, az országos tisztifőorvos július 14-én a Nemzeti Népegészségügyi Központban kezelt adatok alapján arról tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy

a járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal Covid-19-fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el.

Mivel július 14-ig 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma, „lényegében minden negyedik diagnosztizált beteg kórházi fertőzésként kapta el a kórt, koronavírusos halálesetek száma 595 fő volt, közülük tehát minden második fertőződött meg egészségügyi intézményben” – írtuk Müller Cecília levele alapján, amit a Főpolgármesteri Hivatal bocsátott az Index rendelkezésére.

A kormány és az illetékes minisztérium, az Emmi egy napon keresztül semmilyen reakcióval nem hallatott magáról, majd péntek este az atv.hu kérdésére mégis küldött egy közleményt a Kásler vezette minisztérium, amiben azt írják, „Karácsony Gergely és az ellenzék tudatosan félremagyarázza a tisztifőorvos által jóhiszeműen közölt adatokat”.

Szó sincs arról, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött volna meg koronavírussal, ugyanis nemzetközi előírás szerint minden fertőzést, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, azt mind kórházi fertőzésnek kell tekinteni

– írják. Hozzáteszik: „Az új koronavírus-fertőzés lappangási ideje egytől tizennégy napig terjed. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy intézményben ápolt betegnél ezen időn belül jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre. Nem mellesleg a kórházak több száz, az idősotthonokból beszállított fertőzöttet ápoltak, ez így volt a Pesti úti idősotthon lakói esetében is. Sajnálattal látjuk, hogy a járványt továbbra is politikai csatározásra használja az ellenzék”.

A Főpolgármesteri Hivatal továbbra is szigorúan szabályozza a kórházak látogatását egy esetleges második hullámra felkészülve.

Müller Cecília egyébként arról is írt, hogy korábbi tájékoztatásához képest két hónap alatt is nőtt azon budapestiek száma, akik kórházi fertőzésként nyilvántartva lettek koronavírusosak. A tisztifőorvos szerint

a fővárosi kórházak nozokomiális járványaihoz 713 fertőzött és 184 elhunyt személy tartozik.

A minisztérium után a Nemzeti Népegészségügyi Központ is kiadott egy cáfolatot, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy a nozokomiális (vagyis kórházi) fertőzés definíciója miatt néznek ki úgy a számok, ahogy kinéznek, de azokat „számos híradás félremagyarázta”.

Korábban írtunk arról, hogy évek óta folyamatosan romló tendenciát mutatnak a kórházi fertőzésekről megjelent adatok, ám arról, ám hogy a koronavírus-fertőzés valójában milyen komoly kockázattal járhat az egészségügyi intézményekben, most látni az első hivatalos – bár ezek szerint pontos kép alkotására nem igazán alkalmas – adatokat.

Tavaly is majdnem annyian haltak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben

Tavaly is majdnem annyian haltak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben

A TASZ szerint a magyar kórházakban még mindig nem használnak elég alkoholos kézfertőtlenítőt.

Tavaly év végén például a TASZ-ra hivatkozva írtunk arról, hogy az ÁNTSZ és utódja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) évek óta adós azzal, hogy érthető tájékoztatást nyújtson a közvélemény számára a kórházakban elkapott fertőzések számáról. Bár a 2018-ról szóló jelentés valamelyest átláthatóbb volt a megelőzőeknél, abból még mindig nem lehetett megtudni, hogy hányan fertőződtek és hányan haltak meg 2018-ban kórházi fertőzésben. Ugyanakkor számítások szerint

A HÁROM KÖTELEZŐEN JELENTENDŐ KATEGÓRIÁBAN A FERTŐZÉSEK SZÁMA 15 151 VOLT, A BETEGEK KÖZÜL 541-EN MEG IS HALTAK 2018-BAN.

A koronavírus súlyos kockázatot jelenthet az egészségügyi intézményekben, amelyek egyébként is küszködnek az intézményi fertőzésekkel Magyarországon. Eközben szombaton Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a járvány második hullámának határához érkeztünk. Hétfőn Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, a második hullám legnagyobb valószínűséggel szeptember után, az ősz folyamán várható. Ennek egyik oka, hogy szeptemberben elindul az iskola. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár hétfőn azt mondta, hagyományos tanévkezdésre számít, de fel kell készülni arra is, hogy esetleg megint át kell majd állni távoktatásra a járvány miatt.

Az egyéni fegyelem a legnagyobb fegyverünk

Mikor robbanhat be újra a koronavírus-járvány Magyarországon? Mennyire lesz súlyos a második hullám? Szükség lesz újabb szigorú korlátozásokra? Megint be kell zárni az iskolákat? Megmutatjuk a forgatókönyveket.

Müller Cecília a főpolgármesternek adott válaszából egyébként az is kiderül, hogy 2020. július 12-ig összesen 33 idősotthonban, 13 budapesti és 20 vidéki intézményben azonosítottak koronavírusos betegeket. Az országos összesítés értelmében 921 lakó és 137 dolgozó lett beteg, több mint felük már meggyógyult, viszont 140-en meghaltak.

Index.hu

Megosztás

Related posts