Hihetetlen – Önök mit gondolnak, a Posta szerint miért nem emelhetik dolgozóik bérét? Hát az Európai Unió miatt…

Megosztás

Nincs forrás a bérek emelésére az európai uniós szabályozások miatt, mondta Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója pénteken az M1-en. Ezzel rövidre is zárnák az ügyet, de a dolgozók ebbe érthetően nem nyugodnak bele.

Schamschula György azt mondta, hogy a postai szolgáltatóknak földrajzi és személyi megkülönböztetés nélküli szolgáltatást kell nyújtaniuk, ezt azonban gazdasági alapon sokszor nem lehet megtenni. Az EU emiatt olyan támogatási rendszert hozott létre, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy támogassák saját szolgáltatójukat. A támogatási összeget viszont 2014-ben állapították meg, az azóta ugyanannyi. Hozzátette, hogy béreket ugyan emelték, de a keretösszeg nem követi le a növekedést.

A posta üzemi szinten veszteséges vállalat, mert az alaptevékenységéhez kötődő árbevétel alacsonyabb, mint a feladatok elvégzéséhez szükséges pénz. A vezérigazgató szerint azonban a postai szolgáltatók a világon mindenhol “szenvednek”, mert az iparág sokat változott az elmúlt években, például egyre kevesebb levelet küldenek az emberek, és a csekkforgalom is hanyatlik.

Az Index kedden számolt be arról, hogy a postás szakszervezetek tüntetést szerveztek szombatra, amiért nem kapták meg a 15 százalékos bérfejlesztést, csak egy egyszeri, szenioritás alapú jutalmat ajánlottak neki.

444.hu

Megosztás

Related posts