Tökéletes indokkal tiltotta meg a Fidesz az ellenzéki képviselőnek, hogy betekinthessen a hitelszerződésbe

Megosztás

Közérdekű adatigénylés útján szerette volna megkapni Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelszerződését, ám a Pénzügyminisztérium megtagadta az adatszolgáltatást. Ez azért előre borítékolható volt, hogy “akárki” nem láthatja, mivel adósítják el évtizedekre Magyarországot.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylessel fordult a Pénzügyminisztériumhoz, azt szerette volna, ha megmutatják neki azt a hitelszerződést, amit a magyar kormány a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának finanszírozására kötött a Kínai Export-Import Bankkal.

A szerződést természetesen nem kapta meg, a Pénzügyminisztérium válasza szerint azért, mert Szijjártó Péter külügyminiszter úgy döntött, hogy „a Hitelszerződés tartalmának megismerése veszélyezteti Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen befolyástól mentes érvényesítését”, ezért az adatigénylés nem teljesíthető.

A külügyminiszternek a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséről szóló törvény szerint joga van így dönteni, a törvény szerint ugyanis „ha a Beruházással összefüggésben megkötött szerződésekben és a szerződés előkészítésével, megkötésével kapcsolatos iratokban foglalt adatok megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését veszélyezteti, azok megismerése iránti igény teljesítését az adatok keletkezésétől számított tíz évig meg kell tagadni”, és az ilyen adatokra irányuló adatigénylés „teljesíthetőségéről, valamint az adatok nyilvánosságra hozataláról – Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeit mérlegelve, ennek során a Kínai Népköztársaság Kormányának álláspontját beszerezve – a külgazdasági ügyekért felelős miniszter dönt”.

Tegyük a szívünkre a kezünket és ismerjük be: előre tudtuk, hogy a kormánypárti fontos embereken kívül senki nem tudhatja meg, mit is tartalmaz a szerződés, ami évtizedekre adósságba veri hazánkat.

444.hu

Megosztás

Related posts