A gyógyszertárakban is probléma a munkaerőhiány

Megosztás

Idén mindössze 103 gyógyszerészt avattak doktorrá a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Tavaly 131-en, 2018-ban pedig 137-en diplomáztak – írja a HVG a Világgazdaság nyomán. A lapnak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója elmondta: hullámzó a végzős gyógyszerészhallgatók száma, de az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint az újonnan nyilvántartásba vettek létszámára is ez jellemző.

A lap ismerteti a Szinapszis Kft. kutatását, amely szerint

a gyógyszertárak 52 százalékánál okoz ez problémát, főként vidéken.

A cikk szerint több gyógyszertárat érzékenyen érinthet az a 2025-től érkező előírás, amelynek értelmében csak az lehet gyógyszertárvezető, aki megfelelő szakvizsgával rendelkezik – folytatta Marjai. A követelmény alól csak azok a gyógyszerészek kapnak majd mentességet, akik betöltötték az ötvenedik életévüket. A HGYSZ azonban jogszabály-módosítást javasolt az Emberi Erőforrások Minisztériumának, mondván, méltányosabb lenne a szabályozás, ha a gyógyszerészek nagyobb része kapna mentességet.

A javaslat része, hogy a gyógyszertárvezetéshez szükséges szakvizsga követelményét felmenő rendszerben vezessék be, de ezt a minisztérium elutasította. A jogszabály kimondja, hogy megfelelő szakképesítéssel kell a gyógyszertárvezetőknek rendelkezniük, csakhogy Marjai szerint jelenleg húszféle szakképesítés szerezhető meg a szakgyógyszerész-képzésben, és nem tudni, mely szakirányok felelnek meg az előírásnak. Ezért a HGYSZ arra kérte a szaktárcát, hogy ezeket a részleteket rendeletben rögzítse.

A VG idézte Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét is, aki egy korábbi háttérbeszélgetésen azt mondta, „évente 450-460 gyógyszerészhallgatót vesznek fel a hazai orvosegyetemek gyógyszerész karaira, a lemorzsolódás pedig 20 százalék körül van”.

Megosztás

Related posts