A földdel tették egyenlővé az egykor híres Muhi Csárdát

Megosztás

Néhány évtizeddel ezelőtt az arra járóknak kihagyhatatlan program volt a vendéglátóhely, nem sokkal később lepusztult, tönkrement, most pedig már teljesen el is tűnt a föld színéről.

Ezek a sorok az idősebbeknek íródnak, mert meg kellett élni már sok-sok esztendőt, hogy emlékezzünk a Muhi csárdára. Az épületnek ma már csak a hűlt helye található meg Muhi település határában, a 35-ös út mellett.

Itt még csak borzalmasan lepusztult…

Egy kis nosztalgia

Egy helyen ezt olvastuk róla: „A rendezetlen, poros parkolóban egymást érik a kavics­szállító, benzinfaló teherautók, a szélvédőket tördelő ZIL-ek, a vállalati Volgák, az egyszerű Zsigulik, Trabantok. Állandó a törzsközönség. Aki már valaha egyszer is megfordult itt, sosem hagyja ki a Muhi csárdát. Az étlap egyszerű gépelt papír, zsírtól tapadó fóliába fűzve. Csak egyszer kell elolvasni, tíz éve semmit nem változik. Igazi marha, krumplis vagy babgulyás, házias, klopfolót sosem látott rántott hús, pörccel dúsan hintett túrós tészta s jó vastag tésztájú falóspalacsinta, házi lekvárral. Itt Muhiban viccből sem illik tatárbifszteket rendelni.”

Ma már csak a nyoma van meg

… mára pedig teljesen eltűnt a föld színéről az egykor híres csárda

Az előbbi idézet a Muhi csárda hetvenes évekbeli virágzó állapotát vázolta fel ékes szavakkal. Aztán jött a hanyatlás. A vendég egyre kevesebb volt, aztán be is zárták, és időről időre vetődött fel, hogy újra lehetne nyitni. Az autópálya megépülésével ennek esélye egyre csökkent.

A bezárt épület ráadásul egyszer le is égett, utána hosszú esztendőkön át csak az üszkös falak közelébe jártak el a régi csárdára még emlékezők egyfajta nosztalgiával. Nem olyan régen aztán beteljesedett az épület sorsa. Ma már csak az alap körvonalai jelzik, hogy valaha ott falak magasodtak. Az előtte lévő parkolóban pedig felverte a fejét a gaz.

Boon.hu

Megosztás

Related posts