Koronavírust kerestek a miskolci szennyvízben

Megosztás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai egy új vizsgálati metódust fejlesztettek ki, amely az új típusú koronavírus környezetünkben való jelenlétét vizsgálja, elsősorban a szennyvízből vett mintákban. Erről Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt az operatív törzs egyik május végi tájékoztatóján. Az eredmények alapján akár 2 hetes előrejelzés is adható a várható új esetekkel kapcsolatban, ugyanis ha a környezetben igazolják a kórokozó jelenlétét, akkor a környéken tünetmentes emberek, csoportok élhetnek – magyarázta akkor a tisztifőorvos. Július 15-én elkészültek az újabb heti eredmények a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban. Az elmúlt hetekben már nemcsak Budapesten, hanem valamennyi megyében mintavételezésre került sor.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált településeken a szennyvizekben mért vírus koncentrációja mindenhol egyaránt alacsony, ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírusörökítő anyagának jelenlétét vizsgálják, annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek – áll a közleményben.

Megosztás

Related posts