Kevesebbe kerülne a szociális dolgozók egyszeri bérkiegészítése, a kormány mégis inkább MotoGP-pályát épít

Megosztás

A szociális szektorban dolgozók kimaradnak a járvány végzett munkáért való egyszeri juttatásból, pedig 20 milliárd forinttal kevesebből kijönne, mint a Hajdúnánásra tervezett versenypálya.

500 ezer forintos egyszeri bérkiegészítést kapnak az egészségügyi dolgozók a koronavírus-járvány idején mutatott önzetlen munkájukért – jelentette be június elején Kásler Miklós emberminiszter. A juttatás közel 160 ezer embert érintett. Ráadásul mindenki megkapta, aki az ágazatban dolgozott. Így nem csak az orvosok, de az ápolók, beteghordók, takarítónők, diszpécserek, irodai dolgozók. Ugyanakkor a szociális szektorban dolgozók ebből kimaradtak. Pedig a családsegítők, hajléktalan ellátásban dolgozók, idősotthonokban gondozók is éppen annyira ki voltak téve a koronavírus veszélyének, mint az egészségügyisek. A szomszédos Zala megyében például tömeges megbetegedések voltak szocális otthonokban. 

A témában tartott minap a szombathelyi Art Caféban fórumot László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester és Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő. Ungár azzal kezdte, hogy tragikomédia a szociális dolgozók bértáblája, hiszen egy friss pályakezdő, vagy egy évtizedek óta a szakmában dolgozó bére között maximum 17 ezer forint különbség van. Ez is azt mutatja, hogy a dolgozók munkáját nem becsülik meg – mondta a képviselő. 

Ehhez még az is hozzájön, hogy sok helyen éppen, hogy megvan a szükséges dolgozói létszám. Ez egyébként nem csoda, hiszen a pályában semmi vonzó nincsen. A szakszervezettől pedig hiába várják a dolgozók, hogy lépjen a témában. Sztrájkolni ugyanis csak akkor lehet, ha emellett a dolgozók biztosítják a 100%-os munka ellátást, ami ugye lehetetlen. Tüntetni pedig a vírushelyzet miatt továbbra sem lehet.

László Győző azzal folytatta, hogy egy önkormányzat a szociális ágazat problémáját enyhíteni tudja, de megoldani nem. Ezen a területen a legalacsonyabbak a bérek, ez pedig ezért is szomorú, mert egy társadalom értékét az mutatja meg, hogy mennyire tud gondoskodni a legelesettebbekről. A szociális dolgozók egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítése 45 milliárd forintot jelentene az államnak. Összehasonlításképpen: 65 milliárd forintért építünk MotoGP pályát. Kevesebb NER, több szociális ágazat!  – összegzett az alpolgármester. 

További részletek az ugytudjuk.hu cikkében.

Megosztás

Related posts