A rendőr betörheti a szélvédőt, ha állatot talál a kocsiban

Megosztás

Egész nyáron ellenőrzizni fogja a rendőrség a bevásárlóközpontok, strandok környékén, a tűző napon hagyott autókat. Az Országos Rendőr-főkapitányság pedig arra figyelmeztet, hogy a felforrósodott kocsikban senki ne hagyjon állatot.

A rendőrnek joga van ahhoz, hogy ha ilyet lát, akkor a veszélyeztetett jószág kiszabadítása érdekében akár be is törje az autó üvegét, szélvédőjét. Ilyenkor a kár a bűncselekménynek minősülő gondatlanságot megvalósító tulajdonost – vagy a jármű használóját – terheli, ráadásul ilyen kárra a biztosítótársaságok sem fizetnek. Forróbb nyári délutánokon a tűző napon hagyott autóban negyed órán belül ötven fok fölé emelkedik a hőmérséklet, ami életveszélyes.

Július elején járókelők riasztották az állatvédőket Budapesten, hogy egy IV. kerületi parkolóban valaki az autójában hagyott egy kutyát. A tűző napon leállított furgon rakterében a gazda egy madzaggal kötözte ki az állatot. A napsütésben a kocsi raktere teljesen átforrósodott, az állatvédők hőkamerával mérték meg, 51 fok volt az autóban. Az állatvédők rendőrt hívtak az autóhoz, a járőröknek pedig már megvolt a jogosultságuk ahhoz, hogy a jármű rakterét felnyitva kiemeljék az állatot. A rendőrök megitatták a kutyát, majd előkerítették a sofőrt is, a 67 éves férfit állatkínzás vétségének gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Megosztás

Related posts