WHO: Ha nem tartjuk be az alapvető intézkedéseket, a járvány egyre rosszabb lesz

Megosztás

Túl sok ország tart most a rossz irányba, pedig továbbra is a vírus az első számú közellenség – figyelmeztet a Világszervezet.

Több mint nyolcszáz színházba járót szólítottak fel a japán hatóságok, hogy mihamarabb teszteljék magukat. Ők valamennyien egy olyan előadás nézői voltak, melynek szereplői között már legalább húsz koronavírusfertőzöttet azonosítottak.

Japánban igyekeznek újranyitni az országot – a héten az ország reptereit is újraindítanák -, de Tokióban az elmúlt napokban folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzések száma. A hatóságok a legújabb járványgócként a tokiói vöröslámpás negyed közelében levő Moliere Színházat azonosították, ahol a hónap elején japán fiúbandák feltörekvő sztárjai adtak elő.

A hatóságok az első megbetegedést július 6-án regisztrálták a szereplőgárdában, azóta 20 további esetet tártak fel. Ezután szólították fel az előadás közönségét a tesztelésre.

Ez a példa – ahogy az Egyesült Államokban a járványt újra berobbantó, így elsietettnek tűnő újranyitás is – azt mutatja, amire az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hétfőn újra felhívta a világ közvéleményének a figyelmét:

amennyiben a világ országai nem tartják magukat a szigorú óvintézkedésekhez, a járványhelyzet “csak romlani fog”.

“Hadd fogalmazzak nyersen: túl sok ország tart most a rossz irányba, pedig továbbra is a vírus az első számú közellenség. Ha nem tartjuk be az alapvető intézkedéseket, ez a járvány csak rosszabb, rosszabb és még rosszabb lesz” – mondta a szervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

A számok mindenképpen őt igazolják. A járványnak világszerte most már 13 millió fertőzöttje és félmillió halottja van, de közben a terjedése nem lassul: csak vasárnap 230 ezer új fertőzöttet regisztráltak, vagyis ebben a tempóban hetente több mint egymillió új fertőzöttet azonosítanak. A járvány amúgy most tíz országban igazán intenzív, ezek adják az új fertőzöttek 80 százalékát.

A helyzet az USA-ban a legrosszabb, itt a WHO szakértői célzott lezárásokat javasolnak, vagyis azoknak a részeknek a vesztegzár alá helyezését, ahol “kontrollálhatatlanul terjed” a járvány.

444.hu

Megosztás

Related posts