Sokkoló videó a bringás tömegbukásról – közben megfejtették az egész incidens okát is

Megosztás

A vasárnapi kerékpárversenyen hatalmas tömegbukás történt, akkor még nem volt világos, mi indította be a láncreakciót. Időközben rájöttek ennek okára és megnézhetjük az erről készült videófelvételt is, ami egészen ijesztő. Tizedmásodpercek maradtak a reagálásra, ami ilyen sebességnél édeskevés.

Most egy versenyző töltött fel videót a bukásról (ami az alábbi felvételen 4 perc 20 másodperc után látható) ezzel a szöveggel: „A legrövidebb és leggyorsabb versenyem eddig. 3km 4perc alatt. Köszönöm a szervezőségnek a »fantasztikus«, remélem, megismételhetetlen és »hozzáértő« szervezést!!!”

A nagyjából 200 fős mezőnyből kb. 50-en estek el közel 70 km/órás sebességnél. Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint 19-en sérültek meg. A londoni olimpikon Lovassy Krisztián is elesett, ő így beszélt a baleset okairól: „Én előre jót nem hallottam a pályáról, annak vonalvezetéséről, kijelöléséről, és felhívták a figyelmet, hogy a lejtő szinte életveszély, mert újra lett aszfaltozva és 80-90 kilométer/órával is könnyedén lehet menni.” Azt mondta, a rajt után „fénysebességgel” lőttek ki az amatőrök mellett, hogy odaérjenek a mezőny elejére, mert a lejtőn szinte borítékolható volt a bukás.

Amatőrök és profik indultak együtt

A koronavírus-járvány miatt a többi sportághoz hasonlóan a kerékpár is tetszhalott állapotba került, és hónapokig nem voltak versenyek. Szombaton az igazolt versenyzőknek ugyan rendeztek hegyi bajnokságot, de a tótvázsonyi Gran Gella Giro Kupát lehetett igazi szezonnyitónak nevezni, ez volt az Amatőr Kupa első versenye is.

A VERSENYHIÁNY MIATT VALÓSZÍNŰLEG MÉG FOKOZOTTABB VOLT AZ ÉRDEKLŐDÉS, ÉS A FESZÜLTSÉG IS A BRINGÁSOKBAN. 

A háromszoros magyar időfutambajnok Kormos Veronika azt mondta az Indexnek, hogy a szokottnál idegesebb lehetett a mezőny, külföldi versenyek híján mindenki otthon próbál meg kilométereket gyűjteni, neki is a vasárnapi lett volna az első hosszabb versenye.  Bár már a topcsapatoknál is vannak magyar biciklisták, a magyarországi kerékpársport nem tekinthető túl izmosnak. Maroknyi igazi profink van, és nekik nincs túl sok dedikált hazai versenyük, így egy amatőrnek mondott eseményen is gyakran feltűnnek. A nyílt versenyeken ezért nagyon eltérő technikai tudású és fizikumú versenyzők képeznek egy mezőnyt, ami eleve hordoz magában kockázatot. A Gran Gella Giro utolsó futamán is több kategória (férfi, női, elit, U19) indult el együtt. 

Bolyban haladni folytonos figyelmet és jó kerékpárkezelési képességet igényel, a minél jobb szélárnyék érdekében pedig olykor tényleg csak centikre mennek egymástól a biciklisek. Ha valaki ilyen helyzetben hibázik, garantálható a bukás, nem véletlenül hallható gyakran a tapasztalt bringásoktól az a tanács, hogy ne fékezgessünk a bolyban.

EGY RÁFÉKEZÉS, HIRTELEN MEGÁLLÁS EGY EGÉSZ SORT FELBORÍTHAT. 

A profibbak és az amatőrök közötti különbséget legkönnyebben egy kemény terep vagy sok megtett kilométer tudja kirajzolni.

A rajthoz közeli lejtő problémája: egy fordított pályakör biztonságosabb lett volna

Sík pályán, szélárnyékban még egy gyengébb képességű bringás is elutazik elég sokáig 40 km/h-s tempóval, és egy lejtőn, ahol kevésbé számíthat a fizikum, még könnyebben ott lehet maradni a legjobbakkal. Tótvázsonyban is ezt történt, hiszen 

SZINTE RÖGTÖN A RAJT UTÁN KÖVETKEZETT A LEJTŐ, AMEDDIG ESÉLYE SEM VOLT SZÉTHÚZÓDNIA A MEZŐNYNEK.

Az olimpikon és pályakerékpárban Európa-bajnoki második Lovassy Krisztián is megsérült a bukásban. Az M1 Aktuálisnak nyilatkozva azt mondta, hogy csak autós felvezetéssel, vagy a kör megfordításával lehetett volna biztonságosabbá tenni a pályát.

A bukás pillanata
A bukás pillanata – Fotó: youtube

 „Ez a körpálya másik irányban biztonságosabb, a Pécsely felőli lejtmenet kevésbé meredek, nem tudnak annyira begyorsulni a bringások” – mondta Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója, aki a Gella Kupán amatőrként tekert, és szintén elesett. A másik irányba menve aztán az emelkedőkön széthúzódhatott volna a mezőny, míg a lassú rajtos, autós felvezetéssel a lejtő aljáig lehetett volna levinni a bolyt, és csak utána jöhetett volna az éles rajt.

Durrdefekt is történhetett

A bukás lezárt pályán, jó minőségű aszfalton történt, de ezek talán éppen bátoríthatták a résztvevőket a nagyobb sebességre. „Én előre jót nem hallottam a pályáról, annak vonalvezetéséről, kijelöléséről, és felhívták a figyelmet, hogy a lejtő szinte életveszély, mert újra lett aszfaltozva, és 80-90 kilométer per órával is könnyedén lehet menni. Sokan úgy lehettek vele, hogy ez egy verseny, és mindent bele kell adni. Még egy ilyen lejtőn is, ahol a részleges lezárás miatt le lehet vágni a kanyarokban az íveket, és még nagyobb sebességet lehet bevállalni. De amikor az ember nincs felkészülve erre, és soha nem ment ennyivel, akkor nem fogja tudni bevenni a kanyart” – nyilatkozta Lovassy Krisztián.

Lovassy arra is utalt, hogy a rajt előtt a mezőny élére sok gyengébb képességű kerékpáros is besorolt, hátrébb szorítva a jobbakat. Kormos is azt mondta, hogy a szervezők elrontották a rajtprocedúrát: több profit a mezőny végére soroltak be, érezték, hogy ebből baj is lehet. A rajt után hátulról azt hallotta, hogy egy motoros vagy zsűritag azt kiabálta előre: még ne engedjék el a versenyt, mert a mezőny vége még fel sem ért teljesen a rajthoz.

Untitled-1

Lovassy is úgy vélte, hogy sok, versenydrukktól is fűtött amatőr nem volt tisztában a képességeivel, és még sosem ment ilyen nagy sebességgel, ezért akár egy későbbi körben is eleshettek volna.

Egyelőre még nem tudni, hogy mi okozta a bukást, de könnyen elképzelhető, hogy egy durrdefekt miatt irányíthatatlanná vált bringa indította be a dominóeffektust. Ezt támasztotta alá Szilasi is:

A mezőnyben ülve azt éreztem, hogy odafigyelve mentünk le, nem voltak támadások, csak gyorsan mentünk, leginkább én is egy defektet tudok elképzelni. Többen említettek defekthangot, ez meg is magyarázná az egészet.

Kormos Veronikának sikerült a mezőny elején maradnia, így elkerülte a bukást. Ő több mint 90 kilométer per órás tempóval száguldott lefelé az élbolyban. Azt mondta nekünk, hogy a nyolcszázalékos meredekségű, technikás lejtmenet még a profiknak is különös odafigyelést igényel, hát még a kevésbé tapasztalt versenyzőknek. 

Ezt jelzi, hogy Lovassy, aki az egyik legtapasztaltabb itthoni bringás, sem tudta elkerülni az esést.  „Csak egy csattanást hallottam, és azt láttam, hogy az S-kanyarban csúsznak ki az emberek iszonyat tempóval, szállnak a kerékpárok meg az azokból kitört kerekek, a három-négy felé tört részei. Én az úton maradtam, viszont valakire ráestem, vagyis beleszálltam fejjel. Szinte horzsolások nélkül megúsztam a dolgot, de eltört két ujjam, zúzódott a csuklóm, megütöttem a csípőmet, meghúztam a nyakamat, a combom is kapott egy nagyobb ütést és agyrázkódást is kaptam. És többekhez képest, akiket mentő és mentőhelikopter vitt el, még így is szerencsés voltam. Mert még ilyet, ennyi vérző embert kerékpárversenyen nem láttam.” 

Index.hu

Megosztás

Related posts