Via ferrata pálya nyílt megyénkben, Magyarország legszebb tengerszeme fölött

Megosztás

Extrém helyszínen nyílt meg a legújabb hazai via ferrata pálya: a Magyarország legszebb természeti képződményének megválasztott Megyer-hegyi tengerszem felett. (Aki nem tudná, a via ferrata olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást)

Ha még nem járt arra, akkor az Index videójában legalább képernyőn keresztül megcsodálhatja a helyet:

A Zempléni-hegységben található Megyer-hegyi tengerszem igazából nem tengerszem, hanem egy száz éve felhagyott kőbánya csapadékkal feltöltődött, néhol 40 méter magas, meredek kőfalakkal körülvett belső udvara. Már a 15. században felfedezték, hogy a hegy kovásodott riolittufája tökéletes malomkő-alapanyag. Az itt bányászott kövek az 1800-as évekig külföldön is keresettek voltak, a bánya 1907-ben zárt be. Az udvart mára esővíz töltötte ki, és egy állandó vizű, festői szépségű tó jött létre. A tó mélysége a hat métert is eléri, sötét, feketés színe pedig a tó fenekén lebomló tölgyfalomb avariszapjának köszönhető. Területe 1997 óta védett.

A város pályázott a Megyer-hegy fejlesztésére, parkolók, utak, pihenőház, kilátó és és egy via ferrata pálya megépítésére. Az uniós támogatást elnyerték, a természetvédelmi engedélyt – néhány kör után – megkapták, és most már áll a kilátó és megnyitott a via ferrata pálya is. Ez Magyarország negyedik via ferrata pályája a cseszneki, a tatabányai és a Cuha-völgyi után.

Megosztás

Related posts