Rengeteg műanyag terméket tiltanak be Magyarországon is, nem véletlenül

Megosztás

A világon évente 300 millió tonna műanyaghulladék keletkezik. Ez súlyban körülbelül annyi, mintha 1500 tengerjáró luxushajót sorakoztatnánk fel egymás mellé. Térfogatra viszont ennek a sokszorosa. A mennyiségnek a felét csak egyszer használjuk, vagyis körülbelül 150 millió tonna olyan hulladék keletkezik, amit nem lehet újra felhasználni. A másik 150 tonna újrahasznosítható lenne, de mindössze 15-20 százaléka kerül az újrahasznosító üzemekbe, körülbelül 40 százaléka a szeméttelepen végzi, a fennmaradó egyharmada pedig itt van körülöttünk. A levegőben, a vízben, a fa tövében, a fű alatt, a madarak gyomrában és a teknősök orrába fúródva.

A világ több országában már betiltották, sőt büntetik, ha valaki ilyen eszközöket használ. Magyarországon ezek kivonása csak jövő nyáron történik meg. Pedig az idei évre tervezték, de a járványhelyzet felülírta a döntéshozatalt.

A magyar kormány csatlakozik a környező országok gyakorlatához és 2021 júliusától betiltja az alábbi, egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását:

  • fültisztító pálcikák
  • evőeszközök és tányérok
  • szívószálak
  • italkeverő pálcikák
  • léggömböt tartó pálca és annak tartozékai
  • hőtartó expandált polisztirol ételtároló dobozok, poharak, italtárolók valamint azok fedele és teteje
  • 50 mikron falvastagság alatti, egyszer használatos zacskók, hordtasakok

És, hogy miért pont ezeket? Az Európai Bizottság ajánlása szerint ezek helyett a termékek helyett már vannak környezetkímélőbb, többször használható alternatívák. Ezen kívül ezek azok a műanyag eszközök, amelyek az európai tengerekben és partjaikon leggyakrabban megtalálhatók. Az egyszer használatos halászati eszközökkel együtt az összes tengeri szemét kétharmadát ezek teszik ki.

És mi lesz a leggyakrabban szemünk elé kerülő PET-palackokkal? Az irányelvek szerint 2025-ig, vagyis a következő 5 évben el kell érni, hogy a lakossághoz kerülő műanyag palackok 90 százalékát visszagyűjtsék, akár betétdíjas rendszerben.

via okopoliszalapitvany.hu

Megosztás

Related posts