Durvul a helyzet a horvátoknál, ne menjünk az Adriára – számos külföldi ország polgárai azonnali karanténra számítsanak

Megosztás

Négy héttel ezelőtt alig volt aktív fertőzött, most több, mint a százhússzorosa a június közepi létszámnak. Szigorítanak, többek között a belépési feltételeken is. Akinek nem feltétlenül muszáj, ne menjen dél-nyugati szomszédunkhoz. A napi új fertőzöttek számának emelkedése rosszabb képet mutat, mint kora tavasszal. Ez kicsit korán jött.

A drámai romlás szétzúzhatja a horvát nyaralási szezont. Rekordszámú, 116 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek pénteken Horvátországban, ezért Vili Beros egészségügy-miniszter közölte, hogy új intézkedéseket hoznak, helyenként szigorítják a horvát határok átlépését a szomszédos országokból érkezők számára, és kötelezővé teszik a maszkok viselését az éttermekben, bárokban és üzletekben, tudósított az MTI.

“Még mindig tárgyalunk a szükséges intézkedésekről, és a nap végéig pontosítjuk őket” – mondta Vili Beros újságíróknak a Tudományos Tanácsnak a kormány székházában tartott tanácskozása után. Bejelentette azt is, hogy a Covid-19-járvány ellen küzdő operatív törzs visszatér a napi sajtótájékoztatókhoz.

Megvitattuk a határhelyzetet is. Jelentős javulást tapasztaltunk, de tekintettel a járványhelyzet romlására, szigorúbbak lesznek a belépési feltételek, és 14 napos – illetve a PCR-tesz elvégzése idején sokkal rövidebb – önkéntes karantént rendelünk el

– közölte a miniszter.

Ellenőrzés a Horvát határon
Ellenőrzés a Horvát határon – Fotó: Elvis Barukcic / AFP

Vili Beros a járvány terjedésének megakadályozására tett intézkedések között említette, hogy a rendezvényszervezőknek több figyelmet kell szentelniük a járványügyi intézkedések betartására, és nyilvántartást kell vezetniük a résztvevőkről, hogy a járványügyi szakemberek könnyebben végezhessék a munkájukat a járvány kitörése esetén.

Frissítés: Davor Božinović miniszterelnök-helyettes egy esti tévéinterjúban arról beszélt, hogy a karantén csak az EU-n kívüli szomszéd országok, Szerbia és Bosznia állampolgáraira vonatkozik majd. Božinović ezt olyan ésszerű rendelkezésnek nevezte, ami összhangban van az Európai Bizottság ajánlásaival.

Horvátországban június végén szabadult el újra az új típusú koronavírus okozta járvány, miután az első hullám végén a napi esetszámot már szinte minimálisra sikerült csökkenteni. Június 15-én az aktív esetek száma mindössze 7 fő volt, jelenleg viszont 978 – a járványgörbe ugyanolyan meredek emelkedik, mint tavasszal, amikor a legszigorúbb karanténintézkedéseket bevezették. Július 3-án 96 új fertőzöttet regisztráltak, ami elérte az április 1-i negatív rekordot, a most bejelentett 117 fő viszont meg is haladja.

Index.hu

Megosztás

Related posts