Áder most Brüsszelbe címzett kemény hangvételű levelet

Megosztás

Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnökhöz címzett levele után Áder János Brüsszelhez fordult a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék miatt.

Az államfő levelében emlékeztette Ursula von der Leyent, korábban azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnöktől, hogy vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében.

Ahogy arra Áder János rámutat, a szennyezés legfőbb oka, hogy a lakosság a folyók árterébe rakja le a hulladékát.

Az elnököknek címzett levelekből az is kiderül, hogy a Tiszán idén eddig 2258 köbméternyi szilárd hulladék érkezett. Június 13. óta a Tiszából 938 köbméter vegyes uszadékot szedtek ki, míg a Szamosból 846 köbmétert, és a hulladékmentesítést már a gépek sem bírják.

(Ez is érdekelheti: Brutális mennyiségű szemét úszik a Tiszán)

Áder János ezúttal is hangsúlyozta, a korábbi ígéretek ellenére az elmúlt időszak áradásai ismét nagy mennyiségű hulladékot sodortak át Magyarországra. Ez jelenleg járványügyi szempontból is veszélyes, emellett mind a halászatot, mind a turizmust akadályozza és az élővilágra is súlyos hatással van.

Az államfő ismét megjegyezte, hogy a magyar kormány többször kérte már a szomszédos országok hatóságainak segítségét, de ezt az együttműködés hangoztatásán túl kevés érdemi intézkedés és még kevesebb javulás követte – írja az InfoStart.

Az államfő az Európai Bizottság elnökének azt írta, bízik abban, hogy ez az ügy felkelti az érdeklődését, továbbá reményét fejezte ki, hogy az idén őszre javasolt brüsszeli találkozójukon személyesen is lehetőségük lesz áttekinteni az Európai Unió környezeti fenntarthatósági tevékenységét, a “Green Deal” legfontosabb elemeit.

Megosztás

Related posts