Tüntettek a meteorológiai állomás melletti építkezés ellen Siófokon

Megosztás

A siófoki meteorológiai állomást féltve tartottak közös sajtótájékoztatót politikusok és civilek pénteken a Balaton-parti városban – írja az MTI.

A közös fellépés oka, hogy építési engedélyt kapott egy a siófoki obszervatóriumtól 13 méterre, közvetlenül a Balaton-parton társasházat építeni szándékozó befektető. Ez ellen tiltakozott mások mellett Siófok polgármestere, és civilek is részt vettek az obszervatórium előtti sajtótájékoztatón. 

Az eseményt szervező Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő szerint az obszervatórium melletti telken korábban családi házat akartak építeni, de ezt végül megakadályozta a hatóság. Azóta egy új tulajdonos szerezte meg a telket, és ötszintes apartmanház építésére készül, amihez a Somogy Megyei Kormányhivatal kiadta az építési engedélyt. 

Egy tavaly júliusban életbe lépett kormányrendelet megtiltja a mérőbázisok 60 méteres körzetében az építkezést, de a befektető még ezt megelőzően indította el az építkezéshez szükséges eljárást. A jobbikos képviselő szerint a viharjelzés pontossága, és így az emberéletek védelme fontosabb, mint egy telek beépítése.

Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere hangsúlyozta, nem szeretnék, ha ez a társasház megépülne. Kifejtette, ez a több éve húzódó történet felveti a kérdést, rendben vannak-e azok a jogszabályok, amelyek lehetővé tették egy ilyen engedély kiadását.

Balla Péter, a Momentum Mozgalom siófoki elnöke, a Somogy Megyei Közgyűlés tagja szerint a klímaváltozás korában nem engedhető meg, hogy egy építkezés kockára tegye több évtizedes adatsorok folytonosságának biztonságát. Hozzátette, ez az építkezés azért sem kívánatos, mert “újabb darab Balaton-partot venne el” – írta az index.hu.

Megosztás

Related posts