Merkel: Akkor is kiállunk a jogállamiságért, ha Orbán Viktorról van szó

Megosztás

Magyarország is szóba került a német kancellárnak az Európai Unió Tanácsában tett felszólása során.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Németország tölti be, a program stratégiáját és céljait szerdán mutatta be Angela Merkel az Európai Parlament előtt. A kancellár felszólalását követő képviselői kérdések közt Magyarország is szóba került. 

A fideszes Győri Enikő arra szólította fel Merkelt, hogy a német elnökség harcoljon ki egy méltányos és kiegyensúlyozott költségvetést, megerősített kohéziós politikával.  A jogállamiság témájában pedig emelkedjen felül a prekoncepciókon, és tegyen azért, hogy az uniós szerződések mentén egyenlő mércével lehessen csak vizsgálódni.

A momentumos Cseh Katalin azt kérte, hogy a német elnökség feladata, hogy az uniós támogatások inkább közvetlenül a civilszervezetekhez jusson ahelyett, hogy “azt a kormányt támogatná, amely lábbal tiporja az EU értékeit”. Szerinte ha továbbra sem lépnek fel a magyar kormánnyal szemben, az hosszútávon nemcsak az EU stabilitását veszélyezteti, de a magyar demokráciát is végleg leépíti.

Angela Merkel csak utóbbi felszólalásra reagált, a kormánypárti Győriére nem. Kijelentette:  a német elnökség kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó, és nézeteltérés van köztük azzal kapcsolatban, hogy mi történik Magyarországon. Hozzátette: az Európai Parlamentnek, úgy az Európai Unió Tanácsának is érdeke, hogy a közösségi pénzek oda kerüljenek, ahol azokra a legnagyobb szükség van.

444.hu

Megosztás

Related posts