Az MNB megtartaná a PIN-kód nélküli vásárlást 15 ezer forintig

Megosztás

Az intézkedés a jegybank szerint csökkentette a vírus terjedésének kockázatát, de más okból is jól jött.

A jegybank az érintőkártyás vásárlások esetében a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó, március 20-tól ötezer forintról 15 ezer forintra megemelt értékhatár megtartását javasolja hosszú távon is – mondta Bartha Lajos az MNB ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a magyarországi pénzügyi infrastruktúrák megfelelően kezelték a koronavírus-járvány pénz- és értékpapírforgalmi hatásait, és a jelentősen megnövekvő elektronikus fizetési tranzakciókat.

Az igazgató kitért arra, hogy az értékhatár bevezetésére kockázatot jelenthetett volna a visszaélések számának növekedése, információik szerint

azonban nem nőttek a visszaélések.

Az MNB eltökélt a megemelt limit mellett, álláspontjuk szerint, ha nem tudja erőteljes statisztikákkal igazolni a bankszektor, hogy “ennek hatására óriási visszaélési hullám indult el, és ez az ügyfeleknek rossz”, akkor ragaszkodnak a 15 ezer forintos határhoz – szögezte le Bartha Lajos. Jelezte azt is, hogy korábban nem volt jogszabályban szabályozva a limit, az inkább egyfajta “elvárás” a bankok és a kártyatársaságok irányába.

hvg.hu

Megosztás

Related posts