Eltiltották a hivatásától az Orbán-interjú meghamisításával vádolt szerkesztőt

Megosztás

Súlyosabb ítélet született másodfokon a meghamisított Orbán-interjú ügyében a Veszprémi Törvényszéken – írja a Magyar Hang. A Veszprémi Napló korábbi munkatársát, Földesi Gábort jogerősen 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, továbbá három évre a foglalkozásától, a lapszerkesztéstől is eltiltották.

Földesit információs adat megsértésének bűntettében mondták ki bűnösnek. A vád szerint ő nyúlt bele a Fejér Megyei Hírlapban 2016. december 24-én megjelent Orbán-interjúba, amelybe olyan mondatok kerültek bele, hogy nemcsak a pedagógusok bére, hanem “a kórházi hullák száma is emelkedik”, “Magyarország azért stabil ország a forrongó nyugati világban, mert mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket”, és hogy “minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelméhez”.

A botrány kirobbanása után pár nappal öt embert küldtek el a laptól, őket hibáztatták az interjú meghamisításáért, a szerkesztő ellen pedig eljárás indult.

Földesi Gábor végig tagadta bűnösségét. Az ügy azért került másodfokra, mert mind a szerkesztő, mind az ügyészség fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, ami a Veszprémi Járásbíróságon született. Földesit akkor is bűnösnek mondták ki, de akkor “csak” 240 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, a lapszerkesztéstől nem tiltották el, mint most.

A másodfokú eljárás során a szerkesztő védője szerette volna, ha a bíróság ismét meghallgatja igazságügyi szakértőket, de az indítványt elutasították.

Magyar Hang cikke szerint a törvényszék úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság jól állapította meg a tényállást, a tanács ugyanakkor megalapozottnak találta az ügyészség súlyosításra vonatkozó indítványát. Az indoklás szerint a másodfokú bíróság a kialakult bírói gyakorlat alapján nem látta mellőzhetőnek a vádlott foglalkozástól való eltiltását. E körben külön értékelendő, hogy az újságírói szakma alapvető elveivel is ellentétes volt a vádlott cselekménye.

A szerkesztő még az elsőfokú ítélet után azt írta a közleményében, hogy “kirakatperbe” került, és hogy az álláspontja szerint csak “kellett egy belső balek”.

Megosztás

Related posts