Egy magyar és egy délvidéki fertőzött volt a sátoraljaújhelyi táborban

Megosztás

Ahogy arról mi is beszámoltunk, két koronavírus-fertőzöttet találtak egy sátoraljaújhelyi nyári táborban. A Rákóczi Szövetség hétfőn kezdődött táborában 250-en voltak, közülük egy magyar és egy délvidéki (szerb) állampolgárnál mutatták ki a fertőzést. A fővárosi Szent László kórházba vitték őket.

Az NNK azt nem árulta el, hogy hány évesek az érintettek, ahogyan azt sem, hogy az állapotuk indokolta-e a kórházba szállításukat. A táborban Kárpát-medencei középiskolások, egyetemisták illetve tanárok vannak.

A fertőzöttekkel szorosan érintkező táborozókat az NNK közlése szerint még a táborban azonnal elkülönítették, 20 délvidéki résztvevőket busszal vittek haza, ahol a saját országuk szerinti eljárásrend alapján figyelik meg őket. 27 magyar állampolgár szintén elhagyta a tábort, számukra otthoni megfigyelést írtak elő. Azokat a további táborozókat és személyzetet, akiknél felvetődik, hogy szoros kontaktusba kerültek a pozitív esetekkel, szintén otthonukban figyelik meg.

Az eset részletei nem ismertek pontosan, a Rákóczi Szövetség ugyanis nem nyilatkozik. Kedden késő este annyit tudtunk kideríteni, hogy a Délvidékről érkező busz utasait a tábor kezdete előtt Budapesten tesztelték – arra az NNK sem válaszolt, hogy kinek a megbízásából és hol, illetve miért nem várták meg az eredményt –, a két fertőzésről pedig kedden, városnézés közben értesültek a résztvevők. Egyikük elmondása szerint azonnal visszavitték őket a táborba, a két fertőzöttet már akkor elkülönítették, majd kivonultak az NNK munkatársai, és a szoros kontaktokat tesztelték.

A hvg.hu forrása szerint egy tanár és egy diák ferttőződött meg, de ezt hivatalosan nem erősítette meg az NNK.

Megosztás

Related posts