Pánikgombbal riaszthatják az iskolarendőröket

Megosztás

Különleges mobilapplikációt fejleszt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amivel az iskolarendőröket riaszthatják a tanárok – jelentette be Rétvári Bence, az Emmi államtitkára a HVG.hu szerint. Rétvári Bence a parlamentben azt mondta: a pánikgombbal a tanár az iskolaőrt riaszthatná, ha baj van.

Hétfőn Horváth László fideszes képviselő, miniszteri biztos is szólt az iskolaőrökről, ő a Kossuth Rádió műsorában beszélt az új rendszerről, aminek a bevezetéséről múlt héten döntött a parlament. Horváth azt hangsúlyozta, hogy az egyes intézmények maguk dönthetnek arról, igényelnek-e iskolarendőrt, és ha igen, meddig. Egyelőre az intézmények felmérésére történt meg a miniszteri biztos szerint.

Ez nem kötelező, illetve nem szól az idők végezetéig. Tehát, ha valaki kéri és azt mondja egy idő után, hogy köszönöm szépen, de már nincs rá szükségem, akkor nála megszűnik ez az intézmény –mondta Horváth.

Marusza Zoltán oktatási államtitkár ugyancsak nyilatkozott a Kossuth Rádiónak az iskolarendőrökről. Közölte, az iskolaőröket a rendőrség toborozza majd. Amint hatályba lép a jogszabály, kezdődhet a toborzás is, hogy augusztusban elindulhasson az iskolaőrök képzése is.

Az iskolaőrök nem az intézmények alkalmazásában állnak majd, hanem a rendőrséghez tartoznak, és minden esetben együttműködési megállapodáshoz kötött a munkájuk. Maruzsa szerint egyházi és magániskolákban egyelőre nem lesznek iskolaőrök, de ha később esetleg ezt kérik, akkor megoldja a kormány, hogy ezek is kaphassanak.

Megosztás

Related posts