Műholdképekkel bizonyították, hogy tisztul a Balaton

Megosztás

Landsat-felvételeken vizsgált tavak többségében romlik a vízminőség, de a Balaton a ritka kivételek közé tartozik, ahol több évtizedes javuló tendenciát mutattak ki – írja az Űrvilág. Az űrkutatási portál egy globális vizsgálatról számol be, amelyben a Stanford Egyetem és a NASA szakemberei az algavirágzás helyzetét kutatták.

A Landsat műholdak adatai alapján hat kontinens 33 országának 71 tavát vizsgálták, a 100 négyzetkilométernél nagyobb tavaknál a nyári időszakban tapasztalt változásokat figyelték meg 28 éven át, 1982 és 2012 között. A fitoplankton virágzásakor megnő a klorofill koncentrációja, ami elnyeli a kék és a vörös hullámhosszakat, visszaveri viszont az infravöröst és a zöldet.

A Landsat műholdképein jól látszik a különbség a romlás és a javulás között. Az első képen a tibeti Hszilin-tó látszik, ahol nagy mértékben nőtt az algásodás:

A kutatók mindössze hat tónál tapasztaltak javulást, miközben a nyári maximális algavirágzás a vizsgált 71 tó közül 48-nál (68%) növekedett, a növekedés pedig erőteljesebbé vált az utolsó években. Ez nem csak az ivóvízellátást, de a mezőgazdaságot, a halászatot és az idegenforgalmat is befolyásolta. Az algák mérgezőek lehetnek, de amiatt is károsak, mivel elvonják az oxigént más élőlények elől. A kutatók szerint az algák terjedéséhez a vízbe jutó túl sok tápanyag, főleg a bemosott trágya járul hozzá. Ugyanakkor összefüggést láttak a víz hőmérsékletével is: a víz melegedése is elősegítheti az algavirágzást, ami közömbösíti a vízminőség javítása érdekében tett intézkedések hatását – írja az Űrvilág.

hvg.hu

Megosztás

Related posts