Mintegy 14 milliárdot költhetett kommunikációra a kormány a járvány alatt

Megosztás

A koronavírus-járvány hatására radikálisan csökkent a hazai cégek reklámköltése január és május között, írja a G7 gazdasági portál, amely a Kantar Hungary adatbázisának segítéségével az idei év első öt hónapjának reklámmegjelenési adatait vetette össze a megelőző év hasonló időszakával.

Arra jutottak, hogy listaáron a magyar médiapiac reklámbevételei 6,9 százalékkal csökkentek, de a piaci költések ennél sokkal jobban, 7,4 százalékkal estek vissza.

Mindeközben az állami reklámköltések még nőttek is 11,6 százalékkal.

A portál azt írja, az állami hirdetéseknél a bruttó költés körülbelül 75 százaléka került a hirdetéseket megjelentető cégekhez, és mivel a teljes hirdetési- és médiapiac jelentős kieséseket szenvedett el a járványhelyzet nyomán, a kormány koronavírussal kapcsolatos kommunikációja végső soron egy a médiapiacot segítő lépésnek is tekinthető.

Becslésük szerint a reklámpiaci visszaesés miatt elmaradó bevételek harmadát pótolta az állami hirdetések megugrása.

Az elemzés szerint méghozzá leginkább a napilapok és a közterületi reklámhordozók esetében jelentős a kormányzattól származó bevételek aránya – bár utóbbi esetében pont idén lehetett jelentős visszaesés. Az állami hirdetések az online média esetében játsszák a legkisebb szerepet, a legnagyobb növekedés pedig a tévés piacon zajlott le az elmúlt egy évben. Az állami költések jelentős része a NER-, azaz kormányközeli tulajdonban lévő vállalatokhoz jutott. 2019 első öt hónapjában még csak a kiadások 66, idén már 84 százaléka került ilyen médiafelületekhez, mindez

Összesen 27,5 milliárd forintos költést jelentett a NER-es médiacégeknél, más, a kormányhoz közvetlenül nem köthető médiafelületeken pedig további 5,1 milliárd forintért reklámozott az állam (cégeivel és intézményeivel együtt).

Közvetlenül a kormány, azaz vélhetően az e feladatra kijelölt Miniszterelnöki Kabinetiroda a járvánnyal kapcsolatban listaáron 18,9, ténylegesen 13,7 milliárd forintot költött év eleje óta.

index.hu

Megosztás

Related posts