Világjárvány ide vagy oda, az eddiginél is több pénzt költött kommunikációra a kormány

Megosztás

Miközben a hazai cégek reklámköltése radikálisan visszaesett.

A koronavírus-járvány hatására radikálisan csökkent a hazai cégek reklámköltése január és május között, írja a G7 gazdasági portál, amely a Kantar Hungary adatbázisának segítéségével az idei év első öt hónapjának reklámmegjelenési adatait vetette össze a megelőző év hasonló időszakával.

Arra jutottak, hogy listaáron a magyar médiapiac reklámbevételei 6,9 százalékkal csökkentek, de a piaci költések ennél sokkal jobban, 7,4 százalékkal estek vissza.

MINDEKÖZBEN AZ ÁLLAMI REKLÁMKÖLTÉSEK MÉG NŐTTEK IS: 11,6 SZÁZALÉKKAL.

A portál azt írja, az állami hirdetéseknél a bruttó költés körülbelül 75 százaléka került a hirdetéseket megjelentető cégekhez, és mivel a teljes hirdetési- és médiapiac jelentős kieséseket szenvedett el a járványhelyzet nyomán, a kormány koronavírussal kapcsolatos kommunikációja végső soron egy a médiapiacot segítő lépésnek is tekinthető.

BECSLÉSÜK SZERINT A REKLÁMPIACI VISSZAESÉS MIATT ELMARADÓ BEVÉTELEK HARMADÁT PÓTOLTA AZ ÁLLAMI HIRDETÉSEK MEGUGRÁSA.

Az elemzés szerint méghozzá leginkább a napilapok és a közterületi reklámhordozók esetében jelentős a kormányzattól származó bevételek aránya – bár utóbbi esetében pont idén lehetett jelentős visszaesés. Az állami hirdetések az online média esetében játsszák a legkisebb szerepet, a legnagyobb növekedés pedig a tévés piacon zajlott le az elmúlt egy évben. Az állami költések jelentős része a NER-, azaz kormányközeli tulajdonban lévő vállalatokhoz jutott. 2019 első öt hónapjában még csak a kiadások 66, idén már 84 százaléka került ilyen médiafelületekhez, mindez

ÖSSZESEN 27,5 MILLIÁRD FORINTOS KÖLTÉST JELENTETT A NER-ES MÉDIACÉGEKNÉL, MÁS, A KORMÁNYHOZ KÖZVETLENÜL NEM KÖTHETŐ MÉDIAFELÜLETEKEN PEDIG TOVÁBBI 5,1 MILLIÁRD FORINTÉRT REKLÁMOZOTT AZ ÁLLAM (CÉGEIVEL ÉS INTÉZMÉNYEIVEL EGYÜTT).

Közvetlenül a kormány, azaz vélhetően az e feladatra kijelölt Miniszterelnöki Kabinetiroda a járvánnyal kapcsolatban listaáron 18,9, ténylegesen 13,7 milliárd forintot költött év eleje óta.

Összességében azonban nem növelték ennyivel a hirdetési költségeiket, ezek bruttó 20-ról 24 milliárdra nőttek, tehát a koronavírussal kapcsolatos kormányzati kommunikációra más állami hirdetések forrásait használhatták fel, írja a G7.

Index.hu

Megosztás

Related posts