Újabb nyílt nap: a Mirehu Bogáncs utcai telepét ismerhették meg a miskolciak

Megosztás

Folytatódott az a szemléletformáló program, ami megismerteti a miskolci hulladékgazdálkodás kulisszatitkait az érdeklődőkkel. A szemétdombok ma már zöldek, és napelemek állnak rajtuk.

Az esemény során, amelyet az LMP – Magyarország Zöld Pártja BAZ megyei szervezete szervezte, a Bogáncs utcai lerakóra koncentrált, ahova a hetvenes évektől több évtizeden keresztül szállították a város hulladékát, s 2006-ban zárták be. A szeméthegy utána évekig magasodott a város szélén. A bezárást követően kezdődött meg a terület rekultivációja. Kiépítettek egy depónia gázrendszert, amiből környezetbarát módon jutnak távfűtéshez szükséges energiához. A terület múltját a kezdetektől ismerhették meg az érdeklődők.

– Az, hogy itt a hulladékot ártalmatlanították, zöld területet csináltak belőle, azt hiszem, hogy az egyik legfontosabb dolog, és egy jó irányt jelöl. Reméljük, hogy sok hasonló ilyen terület fog erre a sorsra jutni – mondta Szarka Dénes önkormányzati képviselő.

– A telepnek nem csak múltja van. A jövő is kirajzolódik a zöld területen. Ezek a napelemek például fontos energiaforrások a város számára – mondta a MIHŐ Kft. szolgáltatási igazgatója. – Miskolc város beruházásában egy 1 megawattos naperőmű létesült itt, a Bogáncs utcai hulladéklerakón. Közel 3200 darab napelempanel az, ami elhelyezésre került, harminc inverterrel, és az itt megtermelt villamos energia az hét önkormányzati intézmények, közöttük a nemzeti színháznak, az önkormányzatnak és a művelődési központoknak a villamos energia fogyasztását biztosítja – hangsúlyozta Kovács Tamás.

A napelempark 2019-ben azért került ide, mert a hulladéklerakó bezárása és rekultiválása után kihasználatlan volt a hatalmas terület. Azzal, hogy a múltra építkeztek, a jövő felé, a zöld energia felé tekint a város. A miskolci hulladékgazdálkodás törekszik a környezettudatos működésre. Ezt ismerhetik meg a programnak köszönhetően a helyiek.

– A program első állomásán a szelektív hulladékok kezelését és az újrahasználati központ működését ismerhették meg az érdeklődők. A látogatás célja az volt, hogy az érdeklődők szembesüljenek ezzel a rendszerrel. A program célja a szemléletformálás, hogy a látogatók tisztában legyenek a város hulladékgazdálkodási rendszerével, környezettudatos törekvéseivel – mondta Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A program a Hejőpapiban lévő hulladékkezelő központban ér véget, de a szervezők szeretnék folytatni a szemléletformáló események sorát, ha megkezdődik az iskola.

Minap.hu, Fotó: Végh Csaba

Megosztás

Related posts