Ismét felhőszakadás, sárlavina és villámárvíz Borsodban

Megosztás

Napok óta nem enged a szorításból az időjárás Borsod megyében. Pénteken sem kerülhettük el a természeti csapást, a klímaváltozás miatt erre egyre gyakrabban kell felkészülni.

Villámárvíz és sárlavina keletkezett a zivatarok ostromolta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – számolt be az Időkép.hu péntek délután. Azt írják, napok óta, szinte menetrendszerűen alakulnak ki a zivatarcellák az Északi-középhegység térségében, és ma sem kerülték el az északkeleti tájainkat.

A lassan mozgó zivatarcellák nagy mennyiségű csapadékot, felhőszakadást okoznak,  ez a folyómedrek tágabb környezetében, az alacsonyabban, vagy völgyekben fekvő településeken villámárvizet, esetenként sárlavinát kelt.

Most pénteken Felsőkelecsény esett áldozatul a viharoknak, sárlavinát fotóztak az Időkép észlelői, egy hete villámárvíz alakult itt ki.

Felsőbecskelény
Felsőbecskelény – Fotó: Drótosné Farkas Adél / Időkép.hu

Később arról érkezett hír, hogy Mezőkövesdet is villámárvíz öntötte el, a nagy vízmennyiség több utcát elárasztott. Kiadós felhőszakadás érte el a várost, rövid idő alatt több mint 30 milliméter csapadék esett.

Screen Shot 2020-07-03 at 17.29.07.png
Fotó: Időkép.hu

Sok munkát ad a hirtelen lezúduló esővíz a tűzoltóknak Mezőkövesden, estig húsznál is több bejelentés érkezett a városból viharkárokról. A Veréb utcában negyven köbméter esővizet távolítottak el egy pincéből. A Mátyás király úton egy autó belehajtott a vízbe és nem tudott továbbmenni, a tűzoltók kézzel tolták ki. A kocsiban egy ember tartózkodott, az egység kimentette.

A Mátyás király úton egy idősotthonba is betört az esővíz.

Forrón a Devecseri-patak átbukott a gáton és elöntött egy telephelyet a Fő utcában, a tűzoltók szivattyúval távolították el a vizet.

Múlt pénteken szintén az Időkép alapján számoltunk be arról, hogy egész nap, kora délelőttől estig szinte egy helyben tombolt a vihar Borsod megye északnyugati része fölött, ami miatt Miskolcon a Szinva-patak is megáradt.

Index.hu

Megosztás

Related posts