Lemondott a francia miniszterelnök és a teljes kormány

Megosztás

A kormányzati ügyvitelben mindaddig részt vesz, amíg az új kormány fel nem áll.

Az Élysée-palota közlése szerint lemondott posztjáról a francia miniszterelnök, Édouard Philippe, és a teljes francia kormány. A kormányzati ügyvitelben mindaddig részt vesz, amíg az új kormány fel nem áll, írja a Sky News. Philippe távozása a feltételezett kormányzati átszervezés előtt történt. Lépése megerősítheti Emmanuel Macron köztársasági elnök pozícióját, aki megpróbálná visszaszerezni a korában elvesztett, csalódott választókat.

Egy csütörtöki ülésen állapodott meg arról a köztársasági elnök és a miniszterelnök, hogy szükség van egy új kabinet felállítására, egy új kezdetre ahhoz, hogy az ötéves elnöki ciklus új szakaszába léphessen.  Macron elnöksége óta  17 minisztercsere történt. A következő kormány célja az lesz, hogy megvalósítsa az elnöki terveket, amelyek főleg az egészségügyet, az idős- és ifjúságpolitikát érintik leginkább – írja a LeMonde.

Emannuel Macron csütörtökön azt mondta: elkötelezett amellett, hogy végrehajtsa a tervezett nyugdíjreformot, viszont azt belátja, hogy a koronavírus-járvány okozott válság, és annak a Franciaországban is várható erős hatásai miatt, szükséges a tervezet átalakítása. „Nem lehet azt megtenni, hogy olyan ország vagyunk, ami a függetlenséget akarja, visszaszerezni az irányítást társadalmi, ökológiai, gazdasági kérdésekben, miközben egész Európában mi dolgozzuk le a legkevesebb időt életünk során” – mondta Macron a reformok szükségességéről a 20minutes.fr szerint.

A reformtervek egy ideje feszültségben tartották a kormányt, ráadásul Macron 2017-es beiktatása óta már egy kormányt elfogyasztott (ez a mostani felállás a második a három éve tartó ciklusban), ezért már korábban is felmerült, hogy ismét feloszlathatják a kormányt. Egy, a napokban közzétett felmérés eredménye szerint a franciák többsége (55 százalék) egy új kormány alakítása során azt támogatná, ha Philippe maradna a miniszterelnök – írja a lap.

A lemondás nem befolyásolja Philippe újraválaszthatóságát. A LeMonde azt írja a köztársasági elnöki hivatal közleménye alapján, hogy már a következő órákban új miniszterelnököt nevezhetnek ki, aki akár Philippe is lehet. A LeMonde információi szerint az eddigi miniszterelnök nem lesz benne az új kormányban, de mivel ma nyilvánosságra kell hozni az új miniszterelnök személyét, ezért órákon belül mindenképpen kiderül, hogy ki lesz Franciaország új miniszterelnöke.

 A minisztériumok tanácsa legközelebb kedden ülésezik, az új kormány névsorát addig nyilvánosságra kell hozni. A mára tervezett ülés elmarad.

Index.hu

Megosztás

Related posts