Lebontották a bűnözőknek otthont adó épületeket

Megosztás

Eltűntek Nápolyban a Camorra bűnszervezet jelképeinek számító külvárosi lakótelepi tornyok. Az utolsó épület lebontását szerdán fejezték be.

A sűrűn beépült lakóövezetben robbantás helyett markológépekkel végezték az alakja miatt Zöld Vitorlának nevezett hatalmas épület lebontását.

Több mint ötvenezer köbméter betont bontottak le emeletről emeletre. A februárban megkezdett munkát az utóbbi hónapokban a koronavírus-járvány lassította.

A Nápoly szegényebb külvárosi negyedeként ismert Scampia városrészben 1962 és 1975 között építették a hét épülettömböt, amelyben több ezren laktak.

A bűnözés és a kábítószerterjesztés megjelenésével a lakótömb leszlömösödött, egyre kilátástalanabb helyzetbe sodródott emberek költöztek be. Helyzetükre hívta fel a figyelmet 2017 augusztusában egy öngyilkosság, amikor valaki fényes nappal ugrott ki a magasból, és a bejárat lépcsőjére zuhanva szörnyethalt.

A hatvanas években terjedő irányzat szerint a nagy méretű épületek az urbanizációt hirdették, egy kisebb várost képezve a nagyváros peremén.

A széles alapzatú és felfele keskenyedő épületek azonban a helyi bűnözés jelképeivé váltak. Zegzugos rendszerük, folyosóhálózatuk és az ott élők összetartása lezárt erődrendszerré alakította a lakótelepet, amely a hatóságok számára is megközelíthetetlenné vált.

Az épületegyüttes a nápolyi kábítószer-kereskedelem egyik elosztó központja lett, búvóhely a körözött bűnözők számára, és a tornyok tetejéről a környező területet is ellenőrizni lehetett.

A Le Vele-ben játszódott Roberto Saviano írónak a Camorra életét bemutató, Gomorra című regénye, majd az ebből készült filmsorozat is.

hu.euronews.com, Fotó: Rai

Megosztás

Related posts