Elég nagy gáz van Romániában és Ausztriában, az osztrákok újra iskolákat zárnak be

Megosztás

Keleti szomszédunknál megduplázódott, Ausztriában pedig rövid idő alatt megháromszorozódott az új fertőzöttek száma, most már lépni kellett. Ismét jönnek az intézménybezárások és a szigorítások. Ez nagyon keresztbe tehet a nyári terveknek, gyakorlatilag szinte minden oldalról újra körbevett minket az erősödő járvány.

Romániában naponta több mint háromszáz embert diagnosztizálnak koronavírus-fertőzéssel, ezért továbbra is zárva maradnak a beltéri vendéglátóhelyek, a kormány elhalasztotta a lazítások július elsejére várt negyedik szakaszát – írja az MTI.

A román stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az elmúlt 24 órában újabb 326 embernél mutatták ki a fertőzést. Ez a szám az utóbbi két hét adatsorát tekintve már átlagosnak számít. A járvány továbbra is 16 áldozatot követel átlagosan naponta, az intenzív osztályon ápolt koronavírusos betegek száma is 222-re emelkedett.

ROMÁNIÁBAN ENNÉL TÖBBEN CSAK MÁJUS ELSŐ FELÉBEN SZORULTAK LÉLEGEZTETŐGÉPRE.

Az országban április 29-én tetőzött a járvány, amikor több mint 7700 aktív fertőzött volt kórházban. A két hónapos rendkívüli állapotot május 15-én veszélyhelyzet váltotta fel. Ekkor kezdtek enyhíteni az óvintézkedéseken, kéthetente eddig mindig újabb lazítások jöttek, de ezek a lazítások a fertőzésszám növekedését eredményezte.

AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA JÚNIUS 8. UTÁN KEZDETT NÖVEKEDNI: AZ AKKORI 4500 ESETRŐL MÁRA 6300 FÖLÉ EMELKEDETT.

Romániában eddig minden koronavírus-fertőzöttet kórházban ápoltak egészen addig, amíg – két negatív teszt után – gyógyultnak nem nyilvánították őket. Múlt héten az egészségügyi miniszter ugyanakkor elrendelte, hogy tíz nap után engedjék haza a tünetmentes fertőzötteket, így csaknem 1500 ágy szabadult fel a Covid-19-ben szenvedők számára fenntartott kórházi részlegeken.

Mivel az utóbbi három hétben megduplázódott, és ismét 300 fölé emelkedett a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a járványügyi szakemberek tanácsára a kormány elhalasztotta a vendéglők megnyitását.

A szerdai ülésén a kormány módosította ugyan a veszélyhelyzetről szóló korábbi határozatát, de csak kisebb engedményeket fogadott el:

  • az eddigi hatról tízre emelték a szabadtéri testmozgást – túrázást, kerékpározást, evezést, hegymászást, kocogást és más sportokat – közösen végző személyek engedélyezett maximális számát,
  • engedélyezték a tanfolyamok és gyakorlatok szervezését maximum húsz résztvevőig,
  • és engedélyezték a külképviseletek rendezvényeit is, ha azokon minden résztvevő számára négy négyzetméternyi területet biztosítanak.

Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a közszállítási járműveken és minden nyilvános zárt térben, az egy hónapja megnyílt kerthelyiségekben, illetve a korlátozott számú résztvevővel engedélyezett rendezvényeken legalább kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól azoknak, amik nem élnek közös háztartásban.

Eközben Ausztriában…

Péntektől a tervek szerint egy hétre bezárják az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket a koronavírus-fertőzések számának hirtelen növekedése miatt Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, a Linzvidéki járásban, Welsben, a Welsvidéki járásban, valamint az Urfahr-környéki járásban – jelentette be Thomas Stelzer tartományi vezető szerdán, írja az MTI.

„Masszív, ugyanakkor észszerű lépés” a vírus további terjedésének megakadályozására – mondta. Az intézkedést az indokolja, hogy Felső-Ausztriában szerdára egy nap alatt 61-ről 190-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ugyanakkor már néhány nap óta megfigyelhető volt a számok „dinamikus növekedése”. A tartomány vezetője azt ajánlotta, hogy mondják le a rendezvényeket is az érintett járásokban.

Az új fertőzések kiindulópontja egy Felső-Ausztria székhelyén, Linzben található keresztény közösség (Freie Christengemeinde). Több helyi nagycsalád is tagja a közösségnek, az elmúlt napokban ők szórták szét a koronavírust az érintett öt járásban.

A tartományi vezető egyben felhívta a figyelmet a lakosság egyéni felelősségére, így a nagyobb zárt helyiségekben ajánlott, a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a szájmaszk viselése.

Ezzel párhuzamosan Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt – jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.

Schallenberg kifejtette, hogy a legmagasabb, 6-os fokozatú utazási figyelmeztetést rendelték el,

AMI EGYBEN AZT JELENTI, HOGY AZ OSZTRÁKOKNAK SÜRGŐSEN EL KELL HAGYNIUK A TÉRSÉGET.

Az Ausztriába való visszatérést követően 14 napos karanténkötelezettség lép életbe, és rendelkezni kell négy napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel.

A külügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy a nyugat-balkáni országokban súlyosabbá vált a járványhelyzet. Hozzátette, hogy Ausztriában több fertőzés is ismertté vált, ami nyugat-balkáni utazásokra vezethető vissza; emellett a Nyugat-Balkánról való visszatérők miatt Szlovéniában és Horvátországban is növekedett a fertőzésszám. De mindent megtesznek az esetleges második hullám megakadályozására. Azt is elmondta, hogy továbbra sem oldják fel a korlátozásokat Nagy-Britannia, Svédország és Portugália viszonylatában.

Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában 107-en fertőződtek meg koronavírussal; jelentős részük Felső-Ausztriában (61 fő), illetve Bécsben (24 fő). Ez idő alatt 13 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, így jelenleg 677 aktív beteget tartanak nyilván, ami az előző napihoz képest 0,6 százalékos növekedést jelent. A tárcavezető kiemelte, hogy Felső-Ausztriában több gócpont is kialakult; leszögezte ugyanakkor, hogy a tendencia nem országos.

Index.hu

Megosztás

Related posts