Több mint 50 ezren eshettek át a koronavírus-fertőzésen Magyarországon

Megosztás

Erre engednek következtetni az országos reprezentatív szűrés eredményei.

Az országos reprezentatív mintavétel során, május 1. és 16. között vizsgált 10 474 ember között a PCR-mintavétel mindössze 3 embernél mutatott koronavírus-fertőzést, és 69 olyan ember vérében mutattak ki antitesteket, akik már átestek a fertőzésen, jelentette be Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora a négy nagy orvosegyetem által végzett országos, reprezentatív koronavírus-szűrés (H-UNCOVER) hivatalos eredményeit ismertetve azt is elmondta, a 3 pozitív esetet eredményező PCR-mintavételek közül 2 ember éppen kórházban feküdt.

A REPREZENTATÍV MINTAVÉTEL ALAPJÁN MÁJUS ELSŐ FELÉBEN 2421 EMBER LEHETETT KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTT, ÉS 56 439 ESHETETT MÁR ÁT A FERTŐZÉSEN MAGYARORSZÁGON.

A felmérés szerint az aktív 2421 fertőzött közül 1269-en munkába jártak egy héten többször is, a fertőzésen már átesettek közül pedig 17 329-en. A legmagasabb fertőzöttségi arány Budapesten és az észak-magyarországi régióban volt, ahogyan arra már az eddig ismert adatokból is következtetni lehetett. 

A FERTŐZÉSEN MÁR ÁTESETTEKET VIZSGÁLVA UGYANAKKOR A LEGNAGYOBB ARÁNY BUDAPESTEN ÉS A NYUGAT-DUNÁNTÚLON VOLT.

Április 28-án jelentették be, hogy a négy magyar orvosi egyetem országos szűrést indít. A H-UNCOVER reprezentatív vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a lakosság milyen arányban fertőződhetett meg a koronavírussal, és hányan szerezhettek védettséget.

A Központi Statisztikai Hivatal által készített reprezentatív minta alapján 17 778 ember kapott értesítést a vizsgálatra, az előzetes eredmények meglehetősen alacsony átfertőződöttséget mutattak. A mintába csak olyan 14 éven felüliek kerültek, akik magánháztartásban laknak, tehát nem élnek idősotthonban vagy más intézetben. A kiválasztott alanyoknak egy kérdőívet kellett kitölteniük, majd a páciens garat- és orrváladékából vett mintán PCR-tesztet végeztek, a levett vérből pedig a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatták ki.

A vizsgálatba az ország 489 településéről választottak ki alanyokat, köztük az összes budapesti kerületből. Az alanyokat a négy orvosi egyetem munkatársai tesztelték le rendelőkben, járóbeteg-ambulanciákon, szűrőbuszokon, de kérésre autóval is kimennek a helyszínre. A vizsgálatokat mintegy 1500 orvos, ápoló, asszisztens, orvostanhallgató és doktorandusz végezte.

Index.hu

Megosztás

Related posts