Orbán házi sportújságírója szerint a Puskás Akadémia „oázis a futballsivatagban”

Megosztás

Szöllősi György, a miniszterelnök kedvenc lapjának főszerkesztője mesélt a Felcsút bronzérméről a Digi Sport reggeli műsorában.

Szöllősi György, aki a Nemzeti Sport irányítása előtt a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója volt, és elkötelezettségét erősítve még Felcsútra is költözött, nem okozott csalódást. Ezt mondjuk sejteni lehetett már abból is, amikor a Puskás Akadémia bronzérmét értékelve azt írta a lapjában, hogy 

„a Felcsútról induló futball-újjáépítés a sportág teljes hazai, sőt Kárpát-medencei megújulásának a motorja és szimbóluma lett”. 

A tévéműsorban azt mondta, hogy „a Puskás Akadémia futballsivatagban lett egy oázis, ahol a semmiből elkezdtek futballistákat nevelni”. Ugyanis évtizedekig hagyták lerohadni a focit, de aztán jött 2006-ban Orbán Viktor, és megalapította a felcsúti akadémiát. 

„Ha minden befolyásos politikus, volt miniszterelnök, államelnök valamilyen társadalmi ügyet felkarolna, amelyet a személyéhez tudnánk kötni, jótékonyság, oktatás valamilyen kulturális program, akkor az jó lenne, mert hát Orbán Viktorhoz köthető ez a projekt. Másnak is lenne lehetősége, kapcsolatrendszere és befolyása arra, hogy hasonló ügyeket fölkaroljon, és akkor más területeken is talán gyorsabban haladnánk” – mondta Szöllősi. Belegondolni is szédítő, mi lett volna, ha Orbán Viktor az oktatást választja. 

Szöllősi arról nem beszélt, hogy Orbán ugyan volt miniszterelnökként, ellenzékben alapította a felcsúti akadémiát, de miután ismét kormányfő lett, valahogy 68 milliárd forintos bevétele lett a felcsúti focinak, idén pedig a vészhelyzet kihirdetése előtt közvetlenül, egészen különös módon behúztak 3 milliárd forint extra tao-t. A Puskás Akadémia a Fradi, illetve a Fehérvár mögött már évek óta a harmadik legnagyobb költségvetésű klub Magyarországon, ez most már a bajnokság végeredményében is kijött. 

A főszerkesztő azt azért megemlítette, hogy piaci bevételek (játékosok értékesítése, jegyeladás) helyett talán némi állami támogatás is van az újjáalapított magyar fociban:

„Az, hogy egyébként a futball megáll-e a lábán piaci körülmények között, ez egy nagy nemzetközi vita, hogy mennyire kell üzletként és mennyire kell kultúraként tekinteni rá. Azért azt látjuk a világban is, hogy bár vannak jól működő üzleti modellek, általában nem ez a jellemző, inkább mecenatúráról beszélhetünk, vagy a kultúrához közelebb álló modellekről, mindenféle van.”

Abból a modellből azért több van, ahol mégis piaci alapon próbálkoznak, abból viszont, ami lényegében államosította a focit, és mesterségesen tartja fent, rajtunk kivül talán egy sem akad. Ezt sem mondta ki így Szöllősi, de azért utal rá, hogy a magyar focifinanszírozás hungarikum, mégpedig történelmi okok miatt:

„A magyar futball azért is speciális, mert olyan deficit halmozódott fel, annyit vettek ki a magyar futballból évtizedeken keresztül, miután nem tettek bele semmit, hagyták lepusztulni a létesítményeket, miközben egyébként a világban valóban nagyon sok üzleti alapú pénz jelent meg a futballban, főleg a televízió révén, hogy “Magyarország nagyon sokkal tartozik a futballnak”. Ebből azért a stadionépítésekkel már törleszhetett a nemzet valamennyit.

Szöllősi szerint a fociban „elképesztő nemzetközi verseny zajlik, tehát ha vissza akarunk ebbe kapcsolódni, akkor sok mindent meg kell előlegezni, vagy ha úgy tetszik utólag pótolni, törleszteni kell, és most azért még ez az időszak zajlik. De reméljük, hogy érdemben labdába rúgunk ebben a nemzetközi versenyben előbb-utóbb, és úgymond a saját lábukon is megállnak ezek a sportvállalkozások.”

És bár Szöllősi – mint egy fideszes képviselő Facebook-posztjából kiderült – együtt ünnepelte Orbán Viktorral a VIP-ben a Puskás Akadémia győzelmét, azt kérdésre nem árulta el, hogy büszke-e a miniszterelnök a bronzéremre.

444.hu, fotó: Tessely Zoltán Facebook

Megosztás

Related posts