Rekordgyanús – van az NB I.-ben egy játékos, akinek minden szezonja kieséssel végződött aktuális csapatával

Megosztás

Főnyeremény lehet ez a futballista. Amennyi szezont eddig lehúzott Magyarországon, az összes csapatával év végén át kellett élnie a kiesés “élményét”. Ne fogjuk egyetlen játékosra egy csapat kiesését, de úgy tűnik, a Debrecen sem vele fogta meg az isten lábát.

Az ukrán Jurij Habovda 2020. január 29-én igazolt a szombathelyi Haladástól a Debreceni VSC-hez, az elmúlt évtizedek meghatározó, Bajnokok Ligáját is megjárt csapatához. A Loki négy nappal korábban, a 17. fordulóban simán 4-0-ra verte az Újpestet, és 22 ponttal a bajnokság 7. helyén állt.

Két nap híján öt hónappal később, június 27-én a Debrecen az utolsó, 33. fordulóban hazai pályán csak 1-1-et játszott a Pakssal, és ezzel, csaknem harminc év után, kiesett az NB I.-ből. A Habovda érkezése utáni első hat meccsükből csak egyet tudtak megnyerni, a szezon második felében a 7. helyről a 11. helyre estek vissza.

Jurij Habovda, a DVSC jobbhátvédje a 2019-2020-as szezonban
Jurij Habovda, a DVSC jobbhátvédje a 2019-2020-as szezonban – Kép: dvsc.hu

Egyetlen ember nyakába persze nem lehet varrni a kiesést és a pocsék második féléves teljesítményt. A kárpátaljai, munkácsi születésű Habovda nevét mégsem véletlenül emeljük ki:

Ő UGYANIS AZ A JÁTÉKOS, AKI MIÓTA MAGYARORSZÁGRA ÉRKEZETT, MINDEN SZEZONJA VÉGÉN KIESETT AZ NB I.-BŐL AZ ÉPP AKTUÁLIS CSAPATÁVAL.

A most 31 éves, 181 centi magas jobbhátvéd magyarországi futballkarrierje a Transfermarkt adatai szerint 2017. július 14-én kezdődött, amikor az ukrán másodosztályból a Balmazújvárosba igazolt. A szezont a Balmazújváros a 11., utolsó előtti helyen zárta, kiesett. Azóta meg is szűnt a csapat, de Habovda akkor már nem volt ott: 2018. július 19-én leigazolta őt a Haladás.

A szombathelyi szezonja még kevésbé volt fényes: a Haladással nem utolsó előttiként, hanem az utolsó, 12. helyen estek ki, mindössze 30 pontot szerezve a 33 fordulóban. Az ukrán bekk egy ideig maradt a másodosztályban (tíz meccset játszott le ott), majd jött a már említett januári visszatérése a keleti végekre és az NB I.-be.

Átütő eredményei nem voltak: a Lokinál hat bajnoki meccsen lépett pályára (három év alatt összesen 65 NB I.-es meccse volt), de csak háromszor játszotta végig a 90 percet. A hat meccsen viszont sikerült négy sárga lapot is összeszednie. Gólt nem lőtt, ami, oké, nem elvárás egy védőtől, gólpassza egy volt. Azon a hat meccsen, amikor játszott, egyszer sem nyert a Debrecen, három-három döntetlen és vereség volt a mérlegük. Az utolsó nyolc fordulóból ötször már be se nevezték a meccsre.

Az idei szezonnak Habovda mellett volt egy magyar kiesésspecialistája is: az idén Kaposváron játszó Csiki Norbert összesen már a negyedik csapatával esett ki az első osztályból.

Index.hu

Megosztás

Related posts