Irán elfogatóparancsot adott ki Donald Trump ellen

Megosztás

Gyilkossággal és terrorizmussal vádolják, ezért elfogatóparancsot adtak ki az Amerikai Egyesült Államok elnöke ellen Iránban – írta a 444.hu.

Az ország az Interpol nemzetközi rendőri szervezet segítségét kérte az Donald Trump és több tucat washingtoni tisztségviselő kézre kerítéséhez, akiket a januári bagdadi dróntámadás végrehajtásával vádol, ami végzett Kászim Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda tábornokával – jelentette be Ali Alkaszimer teheráni ügyész, akit az ISNA állami hírügynökség idézett.

Alkaszimer közölte, hogy gyilkossággal és terrorizmussal vádolják Trumpot és azt a több mint 30 másik tisztségviselőt, akiknek Irán szerint közük volt a január 3-i amerikai légicsapás elkövetéséhez.

Az ügyész az amerikai elnök kivételével nem említette név szerint a többi vádlottat, de azt mondta, Irán nem hagy fel az eljárással Trump ellen azután sem, hogy lejár az elnök hivatali ideje.

A lyoni székhelyű Interpol egyelőre nem válaszolt a megkeresésre.

Alkaszimer szerint Irán azt kérte az Interpoltól, hogy a legkeresettebb személyekre vonatkozó, ún. piros jelzéssel adjon ki körözést. Nem valószínű, hogy a rendőri szervezet eleget fog tenni Teherán kérésének, mivel az irányelvei között szerepel az, hogy nem járhat el politikai természetű ügyekben.

Miközben Trumpot aligha fenyegeti őrizetbe vétel veszélye az iráni elfogatóparancs alapján, a lépés jól mutatja, hogy milyen mértékben fokozódott a feszültség Teherán és Washington között, amióta az USA egyoldalúan kilépett a többhatalmi atomalkuból 2018 májusában, majd 2 évre rá végzett Kászim Szulejmánival.

Megosztás

Related posts